Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 21:46

Καμία ανοχή στον Μεσαίωνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η μετάλλαξη “Ομικρον” του κορονοϊού προκάλεσε ανησυχία σε πολίτες και κυβερνήσεις. Οδήγησε στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων τόσο με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τις ηλικίες πάνω από 60, όσο και με την επίσπευση της αναμνηστικής δόσης για όλους τους υπόλοιπους. Την ίδια ώρα περιορίσθηκαν οι μετακινήσεις και τα ταξίδια εντός και εκτός συνόρων  δημιουργώντας συνθήκες πανικού και καταστροφικά σενάρια για επιστροφή σε καραντίνα. Μετά από την πρώτη ανησυχία οι επιστημονικές παρατηρήσεις είναι πλέον αρκετά αισιόδοξες. Η μετάλλαξη “Ομικρον” είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, αλλά δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα νόσησης.

Με βάση τα αισιόδοξα δεδομένα πολλοί πιστεύουν πως η κυριαρχία της συγκεκριμένης μετάλλαξης μπορεί να αποτελέσει και το τέλος του εφιάλτη. Θεωρούν ότι ο κορονοϊός θα μεταβληθεί σταδιακά σε μια απλή ασθένεια όπως όλες οι ιώσεις. Αυτό το αισιόδοξο σενάριο μένει να επιβεβαιωθεί και από τα δεδομένα της επόμενης περιόδου. Κομβικό βεβαίως είναι το ζήτημα του αν θα υπάρξει μια νέα μετάλλαξη η οποία θα αναιρέσει όλα τα προηγούμενα. Σε κάθε περίπτωση όμως η αύξηση των εμβολιασμών δημιουργεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας το κρίσιμο επόμενο διάστημα και μέχρι να υπάρξουν σε πλήρη παραγωγή τα νέα αντιιικά φάρμακα. Η επιστήμη και η γνώση είναι βέβαιο ότι θα νικήσουν και αυτή την ασθένεια και θα μείνουν οι γραφικότητες της περιόδου να μας θυμίζουν ότι η μεγαλύτερη αρρώστια είναι ο ανορθολογισμός. Οι μεγαλύτερες καταστροφές ιστορικά οφείλονται στη συλλογική τύφλωση από τις σειρήνες του φόβου και του ανορθολογισμού. 

Η άρνηση των εμβολιασμών και της επιστήμης συνολικά έχει τραγικές συνέπειες σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά τη χώρα και την περιοχή μας, τα πράγματα το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχουν εξελιχθεί καθόλου καλά. Ο δείκτης θανάτων είναι εξαιρετικά υψηλός δείχνοντας ότι το σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον με αποτελεσματικότητα στα αυξημένα κρούσματα. Οι θάνατοι αφορούν κυρίως ηλικιωμένους, αλλά η σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι καταλυτική. Η αύξηση των εμβολιασμών είναι ένα παρήγορο στοιχείο, αλλά δεν γίνεται με τον ρυθμό που θα προστάτευε αποτελεσματικά τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Έχουμε αργήσει και θα πρέπει να σταματήσουν όλοι  να δείχνουν διστακτικότητα στο αυτονόητο για να χαϊδέψουν ανορθολογικές πρακτικές. Τόσο τοπικά όσο και κεντρικά χρειάζεται να ακολουθήσουν όλοι το παράδειγμα του μητροπολίτη Μεσσηνίας. Καμία ανοχή στον Μεσαίωνα και τους οπαδούς του.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 22:37