Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 21:47

Οι δήμαρχοι μπορούν αλλά δεν θέλουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας προχθές στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζήτησε να δώσει η κυβέρνηση πόρους στους δημάρχους, έτσι ώστε αυτοί να πάνε σπίτι - σπίτι και να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από το να δίνονται λεφτά σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας καμπάνιες. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίκιο που θέλει να βγουν μπροστά οι δήμαρχοι και να αναλάβουν την υλοποίηση του εμβολιασμού, πραγματικά είναι αυτοί που ξέρουν τα προβλήματα και πώς μπορούν να προσεγγίσουν τους πολίτες.

Η αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη και θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι δήμαρχοι στη συντριπτική τους πλειονότητα «κρύβονται» όχι γιατί δεν έχουν πόρους ή επειδή δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά γιατί δεν θέλουν να συγκρουστούν. Οι δήμοι έχουν χρηματοδοτηθεί γενναία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού. Έχουν προσλάβει δεκάδες συμβασιούχους στα πλαίσια της αντιμετώπισης του κορονοϊού και τους χρησιμοποιούν ως κανονικούς υπαλλήλους. Αποτελεί σκάνδαλο για την αυτοδιοίκηση αλλά και για το πολιτικό σύστημα, το οποίο γνωρίζει αλλά δεν μιλάει, γιατί όλοι βολεύονται με τη δημιουργία νέας στρατιάς ομήρων συμβασιούχων.

Οι δήμαρχοι δεν χρησιμοποιούν τους πόρους και τις δυνατότητες που τους δόθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά για να κάνουν μητροπολιτικό παιχνίδι. Ξέρουν όντως και πού πρέπει να πιέσουν και σε ποια σπίτια θα πρέπει να απευθυνθούν. Γνωρίζουν τις  ομάδες του πληθυσμού οι οποίες θα πρέπει να πειστούν. Δεν θέλουν όμως να τα «χαλάσουν» με γέροντες και πνευματικούς, δεν θέλουν να κακοκαρδίσουν ακραίους και ψεκασμένους. Οι ισχυρές αυτές ομάδες είναι οι πιο σίγουρες ψήφοι με τον κατάλληλο υποψήφιο σύμβουλο. Κανένας δήμαρχος δεν χαλάει χατίρι, γι’ αυτό και δεν κάνουν τίποτα για ενίσχυση των εμβολιασμών πέρα από το να δίνουν τις ευχές τους. Όσο οι δήμαρχοι παριστάνουν τους τροχονόμους αιτημάτων με το ένα χέρι υψωμένο γροθιά και το άλλο απλωμένο για μία ακόμα ενίσχυση, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Αν υπήρχαν υπεύθυνες δημοτικές αρχές πολλά πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 21:58