Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021 21:36

Η «Ομικρον» εκτροχιάζει βεβαιότητες και σχεδιασμούς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η «Ομικρον» εκτροχιάζει βεβαιότητες και σχεδιασμούς

 

Μπαίνουμε σε ένα δεκαήμερο ιδιαίτερα κρίσιμο σε όλα τα επίπεδα. Η πορεία της πανδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις του επόμενου χρόνου.

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα προσδιορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις. Η  μετάλλαξη «Όμικρον» δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρανοήσεις. Όλοι οι ειδικοί αλλά και η εμπειρία από όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. δείχνουν εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Αυτό που παραμένει ακόμα άγνωστο είναι το πόσα από αυτά τα κρούσματα θα καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Αν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες θα είναι ελαφριές οι νοσήσεις, ειδικά στους εμβολιασμένους, τότε θα έχουμε φτάσει στην αρχή τους τέλους αυτής της περιπέτειας. Αν όμως επιβεβαιωθούν όσοι μιλούν για νοσήσεις παρόμοιες με της μετάλλαξης «Δέλτα», τότε θα ζήσουμε μέσα στον Ιανουάριο απίστευτες σκηνές στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινωνία. Σε μία τέτοια εξέλιξη θα υπάρξουν πολλαπλές επιδράσεις σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει νέες εκατόμβες θυμάτων από κορονοϊό και θα αναλάβει όλο το πολιτικό κόστος για ό,τι συμβαίνει.

Η κυβέρνηση άργησε να πάρει μέτρα. Από τις αρχές του καλοκαιριού πορεύεται θεωρώντας ότι ουσιαστικά έχει τελειώσει ο κορονοϊός. Η ίδια νόμισε ότι έκανε το καθήκον της με την εξασφάλιση των εμβολίων και μετέφερε την ευθύνη αποκλειστικά σε αυτούς που δεν εμβολιάζονται. Καθυστέρησε να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης ενός συστήματος υγείας το οποίο ήταν έτσι κι αλλιώς υπό κατάρρευση και απλώς η πανδημία το απόκαμε. Ακόμα και την ύστατη ώρα, ενώ όλες οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ενόψει της «Όμικρον», η κυβέρνηση φοβήθηκε να κλείσει τα μπουζούκια και τα κλαμπ για να μην πληγεί η επιχειρηματική δραστηριότητα! Ο  εορτασμός των Χριστουγέννων και οι ανοιχτές εκκλησίες ήταν το βασικό μέλημα για να μην θεωρηθεί ότι στόχος είναι το θρησκευτικό συναίσθημα, όπως υποστηρίζουν οι ακραίες φωνές του συντηρητικού χώρου. Είναι λοιπόν προφανές ότι, αν τα πράγματα πάρουν δραματική τροπή, το πολιτικό κόστος που αναλαμβάνει είναι τεράστιο. Μένει να δούμε αν θα το αντέξει ή αν μετά την «Όμικρον» θα έχουμε και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

panagopg@gmail.com