Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 02 Ιανουαρίου 2022 22:29

Η αγροτική παραγωγή στην τεχνολογική επανάσταση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η αγροτική παραγωγή στην τεχνολογική επανάσταση

 

 

Περίπου 400 φορές περισσότερα τρόφιμα ανά στρέμμα υποστηρίζει ότι παράγει η νεοφυής επιχείρηση “Plenty” από το Σαν Φρανσίσκο.

Η κάθετη γεωργία τη βοηθά να παράγει σοδειά φρούτων και λαχανικών 2.913 στρεμμάτων σε µία έκταση μόλις 8 στρεμμάτων! Η επιχείρηση χρησιμοποιεί στην κάθετη καλλιέργεια ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί την κατανάλωση νερού, το φως και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος όπου αναπτύσσονται τα φυτά. Με τον καιρό, η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει πώς να καλλιεργεί γρηγορότερα καλλιέργειες µε μεγαλύτερη αποδοτικότητα και ποιότητα. Με τον συγκεκριμένο τρόπο καλλιέργειας χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερα φυτοφάρμακα, ενώ γίνεται τεράστια εξοικονόμηση νερού.

Η παραπάνω είδηση διαμορφώνει το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί τις επόμενες δεκαετίες η αγροτική παραγωγή και στη χώρα μας. Κάποιοι διαβάζοντας τη συγκεκριμένη είδηση θεωρούν ότι αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα. Κάνουν τεράστιο λάθος. Η τεχνητή νοημοσύνη και η χρήση ρομπότ στην παραγωγή αποτελεί ό,τι και η ανακάλυψη του τροχού. Ο πρωτογενής τομέας και στη χώρα μας αργά ή γρήγορα θα μεταβληθεί με βάση τα δεδομένα των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων. Με τη γεωργική παραγωγή μέσα στα επόμενα χρόνια  θα ασχοληθούν εταιρείες που θα επενδύουν σημαντικά κεφάλαια και εργαζόμενοι με υψηλή εξειδίκευση.

Η εποχή του φτωχού και αγράμματου αγρότη έχει τελειώσει. Βρισκόμαστε στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης, η οποία θα επηρεάσει και τον αγροτικό τομέα. Σε αυτήν την προοπτική θα πρέπει να επενδύσει η χώρα. Η υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και η ενίσχυση με φορολογικά κίνητρα επενδύσεων στον αγροτικό τομέα έχουν καθυστερήσει. Οι άλλες χώρες τρέχουν με απίστευτες ταχύτητες και εμείς ασχολούμαστε ακόμα με επιδοτήσεις και αποσύρσεις προϊόντων, τα οποία δεν μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στην αγορά. Προσπαθούμε να στηρίξουμε ένα παρελθόν που καταρρέει χωρίς να ενδιαφερόμαστε να πρωταγωνιστήσουμε στο νέο που έρχεται. Όσο δεν βλέπουμε τις επενδύσεις της νέας τεχνολογίας θα παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε λαϊκισμούς του περασμένου αιώνα και σε αιτήματα για «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» Μαυρογιαλούρων που πιστεύουν στα λεφτόδεντρα.