Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 22:22

Ανιση μάχη για το αυτονόητο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ανιση μάχη για το αυτονόητο

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ανάπλαση ενός μικρού τμήματος στη Ναυαρίνου εξελίσσεται όπως και όλα τα υπόλοιπα έργα που εκτελεί ο Δήμος Καλαμάτας. Η καθυστέρηση στην εκτέλεση των δημοτικών και των δημοσίων έργων, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, είναι μία παθογένεια η οποία χρειάζεται νομοθετική αντιμετώπιση. Όσο αυτό δεν γίνεται, τα έργα θα καθυστερούν, οι πολίτες θα ταλαιπωρούνται και οι πόροι θα σπαταλούνται σε ατέρμονες διαδικασίες καθυστέρησης, με όλους να βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας είναι φανερό ότι αδυνατεί να παρακολουθήσει αποτελεσματικά την πορεία των έργων και σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις. Το σύνολο των έργων του δήμου που είναι σε εξέλιξη εκτελείται με μεγάλη καθυστέρηση. Από το τεράστιας σημασίας έργο του αγωγού ύδρευσης μέχρι τις αναπλάσεις σε εμβληματικά σημεία της πόλης, όπως η Υπαπαντή και η Ναυαρίνου, οι καθυστερήσεις ξεπερνούν το σύνηθες και κινούνται εκτός κάθε πλαισίου.

Το πρόβλημα στη Ναυαρίνου δεν είναι βέβαια τα μερικά μέτρα ανάπλασης που θα καθυστερήσουν να ολοκληρωθούν, αλλά η συνολική διαχείριση της κυκλοφορίας πεζών, ποδηλάτων, αυτοκινήτων και η οργάνωση των ελεύθερων χώρων που δίνονται για εκμετάλλευση σε επιχειρήσεις. Ακόμα και αν ολοκληρωθεί η ανάπλαση μέσα στον Ιούνιο, η κυκλοφορία δεν μπορεί και φέτος να γίνει με τα ίδια χαρακτηριστικά που γινόταν τις προηγούμενες χρονιές. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων με ολοκληρωμένη τη μικρή ανάπλαση θα πρέπει να διευθετηθεί με διαφορετικό τρόπο -είναι ήδη φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα στη διασταύρωση Ακρίτα με Κρήτης, κάτι που θα επιδεινωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η νέα ρύθμιση της κυκλοφορίας με επέκταση στις μονοδρομήσεις, η αλλαγή ρυθμίσεων στα φανάρια και η εξεύρεση χώρων στάθμευσης, είναι αυτά που καθυστερούν πραγματικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο. Το πολιτικό κόστος και η έλλειψη ξεκάθαρου οράματος για την πόλη έχει εδώ και χρόνια καταδικάσει την παραλιακή ζώνη σε παραλυτική ακινησία. Το παραλιακό μέτωπο δεν αποτελεί απλά βιτρίνα της Καλαμάτας, είναι η αναπτυξιακή καρδιά της στον τομέα του τουρισμού. Όποια δημοτική αρχή ενδιαφέρεται για το εισόδημα των κατοίκων, αλλά και τη δημιουργία μιας ελκυστικής πόλης για κατοίκους και επισκέπτες, θα έπρεπε να είχε ως βασική έγνοια και προτεραιότητα την παραλιακή ζώνη. Αυτό απουσιάζει, γι’ αυτό και δίνεται άνιση μάχη για το αυτονόητο.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 22:17