Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 22:44

Τελευταία ευκαιρία για Πύργο - Τσακώνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τελευταία ευκαιρία για Πύργο - Τσακώνα

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η επίσημη έναρξη των εργασιών στο δρόμο Πάτρα - Πύργος. Στην τελετή που ετοιμάζεται θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να πανηγυρίσει για την έναρξη του πολύπαθου αυτού έργου. Το Πάτρα - Πύργος αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη καρμανιόλα του εθνικού οδικού δικτύου με δεκάδες νεκρούς. Η έναρξη της κατασκευής αφορά άμεσα την περιοχή μας μιας και το συγκεκριμένο τμήμα είναι κρίσιμο για όλη τη Δυτική Ελλάδα, η οποία ενοποιείται σε όλα τα επίπεδα.
Μένει βεβαίως το νότιο τμήμα από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα για να αποκτήσει όλη η περιοχή σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από μία υποδομή που διασυνδέει όλη τη Δυτική Ελλάδα με την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Το νότιο τμήμα βρίσκεται δυστυχώς στα αζήτητα. Η απόφαση του ΣτΕ για τα 20 χλμ. στην περιοχή του Καϊάφα έχει αποτελέσει το τέλειο άλλοθι για να μεταφερθούν τα πάντα στις καλένδες. Το νότιο τμήμα δεν έχει κυκλοφοριακούς φόρτους που να το καθιστούν ελκυστικό για σύμβαση παραχώρησης και η επιδότηση είναι απολύτως απαραίτητη. Χωρίς ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησης αλλά και νέα βιώσιμη τεχνική διευθέτηση στην περιοχή του Καϊάφα, το τμήμα από τον Πύργο έως την Τσακώνα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας πριν από μερικές ημέρες έγινε μεγάλη κουβέντα για το τμήμα Τσακώνα - Καλό Νερό, πέρα όμως από τη συζήτηση και τις κορώνες για τις εντυπώσεις καμία ουσιαστική κίνηση δεν έγινε για να υπάρξει κυβερνητική δέσμευση για το μέλλον του έργου. Είναι προφανές ότι οι τοπικοί παράγοντες θα έπρεπε να έχουν θέσει το ζήτημα στους αρμόδιους, έτσι ώστε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στα εγκαίνια έναρξης να υπάρχει αναφορά και στο Πύργος - Τσακώνα. Στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι να γίνει η συγκεκριμένη εκδήλωση χρειάζεται να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην ξεχαστεί οριστικά το νότιο τμήμα. Η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και η διόρθωση των μελετών για τη διάβαση του Καϊάφα είναι αυτά που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο οδικό έργο. Τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα, αλλά η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.

panagopg@gmail.com