Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 22:42

Ιδιότυπος αποκλεισμός της Νότιας Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το ζήτημα της κατασκευής αυτοκινητόδρομου από τον Πύργο έως την Τσακώνα έχει μεταφερθεί στο μέλλον. Η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το παράθυρο για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης μετά την ολοκλήρωση του Πάτρα - Πύργος, δηλαδή για την επόμενη τριετία. Σύμβαση που θα πρέπει να επιδοτηθεί με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρχουν στο μέλλον. Η καθυστέρηση για ακόμα 2-3 χρόνια ενδεχομένως να μην ήταν και τόσο σοβαρό ζήτημα αν στην εξίσωση του προβλήματος δεν είχαν μπει και άλλοι παράγοντες. Η πρόταση για σύνδεση των αυτοκινητοδρόμων μέσω Μεγαλόπολης, στα πλαίσια των μέτρων μετάβασης της περιοχής στη μεταλιγνιτική περίοδο, αλλά και η πίεση ενός ισχυρού αρκαδικού συστήματος για δρόμο από Βυτίνα - Λαγκάδια περιπλέκει τα πράγματα.
Υπάρχει ανάγκη σύνδεσης των αυτοκινητοδρόμων, αλλά καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει και τους τρεις αυτούς άξονες. Είναι προφανές ότι θα γίνει ένας αυτοκινητόδρομος και βελτιώσεις στους δύο δευτερεύοντες άξονες. Κάποια στιγμή θα ληφθεί μια απόφαση για το ποιο τμήμα θα συνδέσει τους αυτοκινητόδρομους. Το ποια λύση θα επιλεγεί θα έχει να κάνει με το ποιος θα ασκήσει την αποτελεσματικότερη πίεση δημιουργώντας ταυτόχρονα μέτωπο συμφερόντων σε οικονομικό επίπεδο. Το ζήτημα λοιπόν είναι η ουσιαστική πίεση για την ολοκλήρωση του δρόμου όπως έχει σχεδιαστεί από τον Πύργο έως την Τσακώνα.
Το συμφέρον της περιοχής είναι η συγκοινωνιακή διασύνδεση με τη Δυτική Ελλάδα. Το βασικό πρόβλημα που αναστέλλει τις αποφάσεις είναι η διέλευση του δρόμου από τον Καϊάφα και η σχετική απαγόρευση από το ΣτΕ. Απαιτείται εναλλακτική διαδρομή και λύση που θα καταστήσει λειτουργικό τον αυτοκινητόδρομο. Να το πούμε διαφορετικά γιατί κάποιοι τοπικά δείχνουν να μην καταλαβαίνουν, αυτοκινητόδρομος υπάρχει μόνο ενιαίος από Πύργο έως Τσακώνα, διαφορετικά δεν θα υπάρξει παρά μόνο βελτίωση του υπάρχοντος από Καλό Νερό έως Τσακώνα. Σε αυτή την περίπτωση θα αναζητηθεί λύση μεταξύ των άλλων δύο που συζητούνται. Σε κάθε περίπτωση, το συμφέρον της περιοχής δεν είναι λύση αυτοκινητόδρομου από τη Βυτίνα -μια τέτοια επιλογή θα είναι καταστροφική, γιατί αποκόπτει την αναπτυξιακή προοπτική του Νότου και αλλάζει το αναπτυξιακό κέντρο βάρους της Πελοποννήσου.

panagopg@gmail.com