Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 20:20

Να μην θεωρούν δικαιοσύνη την… καραμπίνα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Να μην θεωρούν δικαιοσύνη την… καραμπίνα

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ακολουθώντας σχετική απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, αποφάσισε ως μέσο διεκδίκησης για την κατάργηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ την πραγματοποίηση στοχευμένης αποχής των μελών του από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι τις 15 Απριλίου. Η συγκεκριμένη διάταξη ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κοινοβούλιο και με αυτήν, όπως επισημαίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ακόμα και για συναφή πλημμελήματα κατά της περιουσίας (μικροκλοπές) και της ιδιοκτησίας (φθορά ξένης ιδιοκτησίας), εφόσον διαπράττονται από δύο τουλάχιστον άτομα (συμμορία), η ποινή τους (ακόμα και 3-4 μηνών φυλάκιση) δεν θα μετατρέπεται ούτε θα αναστέλλεται, ακόμα και μετά την άσκηση έφεσης, και θα οδηγούνται στη φυλακή.

Οι δικηγόροι θέτουν μια σειρά ζητήματα, τόσο ως προς τη νομοθέτηση της συγκεκριμένης διάταξης όσο και σχετικά με την ευκολία με την οποία οδηγούνται στη φυλακή όσοι δρουν ως συμμορία και διαπράττουν ακόμα και μικροκλοπές. Αυτή είναι όμως η μία όψη του νομίσματος, που έχει να κάνει με την αναλογικότητα δικαίου και την κοινωνική ευαισθησία. Η άλλη βρίσκεται στα χωριά του κάμπου της Καλαμάτας και της Μεσσήνης. Εκεί οι κάτοικοι ολόκληρων περιοχών, που εδώ και χρόνια βλέπουν τις περιουσίες τους να λεηλατούνται καθημερινά, τους δράστες να συλλαμβάνονται και την άλλη μέρα να απελευθερώνονται για να ξανακάνουν την ίδια δουλειά, θεωρούν ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη.

Η ισορροπία είναι δύσκολη αλλά αναγκαία. Ο νόμος δεν μπορεί να προστατεύει μόνο τα δικαιώματα του δράστη, αλλά και του θύματος. Το σημαντικότερο; Ο πολίτης θα πρέπει να νιώθει προστατευμένος από το κράτος δικαίου και ασφαλής… για να μην παίρνει την καραμπίνα! Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το σημείο ισορροπίας, αλλά θα πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 19:55