Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 19:43

Αισιοδοξία για τη ζωή και την ευημερία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αισιοδοξία για τη ζωή και την ευημερία

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κίνηση τις ημέρες των γιορτών στην περιοχή μας ήταν μεγάλη. Ο κόσμος διασκέδασε, κατανάλωσε… κινήθηκε σε ρυθμούς που δεν έδειχναν σε τίποτα οικονομική κρίση ή ανέχεια. Πίσω όμως από την εικόνα της αναψυχής υπήρχε παντού η ανησυχία για το μέλλον, για το πώς δηλαδή θα εξελιχθεί η κατάσταση στην οικονομία. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η ακρίβεια έχει να κάνει με το διεθνές περιβάλλον, το οποίο είναι απολύτως ρευστό και επικίνδυνο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται σύντομα. Αντίθετα παίρνει διαστάσεις παρατεταμένου πολέμου. Οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτοξευτεί και όλοι αναμένουν να δουν πώς θα αντιδράσει, αν αντιδράσει, η Ε.Ε. ώστε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος του πρωτογενούς προβλήματος. Η επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία αποτέλεσε το μεγάλο γεγονός την ημέρα της Ανάστασης. Έφερε ανακούφιση σε όσους πιστεύουν στην ενίσχυση της Ε.Ε. και απομάκρυνε τα καταστροφικά σενάρια τα οποία κάποιοι εύχονταν. Μένει βεβαίως να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα δημιουργίας περιβάλλοντος ασφάλειας και διατήρησης του κοινωνικού κεκτημένου στην Ε.Ε., που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε διεθνές επίπεδο και με βάση αυτά που φάνηκαν αυτές τις μέρες σε τοπικό επίπεδο, έχει δημιουργηθεί η αισιοδοξία ότι παρά την ακρίβεια ο τουρισμός θα λειτουργήσει ικανοποιητικά και θα ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών. Είναι πλέον φανερό ότι με στοχευμένες κινήσεις στον τομέα των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και με μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, μπορούν να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης και να στηριχθούν αυτοί που πλήττονται περισσότερο.

Η κατάσταση είναι αναμφίβολα δύσκολη και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι δύσκολο να προβλεφθεί, γιατί τα πάντα κινούνται σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας. Υπάρχει όμως χαραμάδα αισιοδοξίας, γιατί οι δυσκολίες δημιουργούν πάντα νέες ευκαιρίες. Πάντα έτσι προχωρούν τα πράγματα μπροστά, μέσα από δυσκολίες και κινδύνους. Οι πολίτες με τη στάση τους δείχνουν ότι θα παλέψουν για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για ζωή και ευημερία.

(Φωτογραφία αρχείου)

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 18:07