Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 22:10

Να λάβουν το μήνυμα της εσωκομματικής κάλπης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Να λάβουν το μήνυμα της εσωκομματικής κάλπης

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε ούτε στη Μεσσηνία να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ σε αριθμό συμμετεχόντων στις εσωκομματικές εκλογές. Οι 2.500 που ανακοινώθηκε ότι πήγαν να ψηφίσουν, οριακά προσεγγίζουν αυτούς που συμμετείχαν στις εκλογές για Νομαρχιακή και συνέδρους στο ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, ενώ στις αντίστοιχες εκλογές για πρόεδρο το Δεκέμβριο είχαν συμμετάσχει 4.700 την πρώτη Κυριακή και 3.700 τη δεύτερη. Αυτά λέει η απλή πραγματικότητα των αριθμών, αλλά πίσω από αυτήν προκύπτει μία σειρά από πολιτικά συμπεράσματα.
Το βασικό, ότι έστω και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μαζικό κόμμα με εγγραφές μελών στο… πεζοδρόμιο, κάτι που κάνει χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ αλλά και η Ν.Δ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε απλώς να αυξήσει τα μέλη του, μπορεί όντως να είναι ικανοποιημένος. Την επόμενη φορά αν υπάρχει και κόντρα για την ηγεσία μπορεί να προσεγγίσει σε εσωκομματικές εκλογές τους αριθμούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση, το πόσα μέλη έχεις και μάλιστα γραμμένα σε αυτού του είδους τις διαδικασίες καμία σημασία και αξία δεν έχει.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε όμως διακηρυγμένο στόχο την αύξηση των μελών του, αλλά να… στείλουν οι πολίτες το λογαριασμό στην κυβέρνηση. Είχε δώσει δηλαδή δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις εσωκομματικές εκλογές, ζητούσε από τους πολίτες μέσα από τη συμμετοχή τους να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική. Σε αυτό το πεδίο η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά μικρή, σε βαθμό που θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος για φιάσκο. Όταν με τέτοια καμπάνια δεν μπορείς να ξεπεράσεις σε ψήφους ούτε τον αριθμό αυτών που ψήφισαν πριν μια εβδομάδα στις εκλογές για συνέδρους στο ΠΑΣΟΚ, το να δηλώνεις ότι η αύξηση μελών αποτελεί πρόκριμα πρωτιάς στις εθνικές εκλογές μοιάζει τουλάχιστον ως αστεία άσκηση αισιοδοξίας.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τόσο κεντρικά όσο και τοπικά οφείλει να κατανοήσει ότι αυτά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι μία πλασματική εικόνα, την οποία κάποιοι φιλοτεχνούν σε βάρος της. Χρειάζεται να λάβει το μήνυμα της εσωκομματικής κάλπης και να αλλάξει τακτική αν θέλει να αποτελέσει εναλλακτική εξουσίας. Όσο ανταλλάσσουν αφορισμούς και εξυπνάδες μεταξύ τους στα social media θα νομίζουν ότι η τρικυμία στο ποτήρι τους είναι η πραγματικότητα. Θα ζητούν να σταλεί ο λογαριασμός στον Μητσοτάκη και θα τον πληρώνουν αυτοί με τόκο.

panagopg@gmail.com