Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 21:32

Στήριξη επενδύσεων στον τουρισμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων αλλά και ανθρώπων της αγοράς, οι αφίξεις τουριστών στη χώρα φέτος θα είναι ίδιες με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση, δηλαδή με αυτές του 2019. Μένει βεβαίως να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη εκτίμηση από τα γεγονότα, ωστόσο κρίσιμο δεν είναι πόσοι θα έρθουν, αλλά τι θα ξοδέψουν. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στη μεσαία τάξη της Ε.Ε. και συνολικά του δυτικού κόσμου, που αποτελεί την κύρια πηγή των τουριστικών εσόδων. Να σημειώσουμε εδώ ότι τουρισμός για την Ελλάδα υπάρχει μόνο αν η μεσαία τάξη στον δυτικό κόσμο μπορεί να διαθέσει εισόδημα για ταξίδια και αναψυχή.
Η Μεσσηνία άργησε να μπει στον τουριστικό χάρτη -δεν είναι τυχαίο ότι το Σάββατο έγινε υποδοχή της πρώτης πτήσης της Lufthansa στον Αερολιµένα “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”. Η τοπική οικονομία για πολλά χρόνια ήταν προσανατολισμένη στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων ακολουθώντας διαρκώς φθίνουσα πορεία, όπως όλες οι αντίστοιχου προσανατολισμού οικονομίες. Ο τουρισμός ήταν κάτι θόλο και περιοριζόταν στη φιλοξενία εσωτερικών μεταναστών και των φίλων τους σε συγγενικά σπίτια. Η επένδυση της Costa Navarino άλλαξε την πορεία των πραγμάτων, ζωντάνεψε το Αεροδρόμιο και άνοιξε την προοπτική των τουριστικών εσόδων.
Η οικονομική κρίση αρχικά και η πανδημία στη συνέχεια φρέναραν την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην περιοχή. Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού σε όλη τη Μεσσηνία. Έχουμε συνέχιση των επενδύσεων από την ΤΕΜΕΣ με νέα μεγάλα συγκροτήματα σε Γιάλοβα και προσεχώς στον Ριζόμυλο, σημαντικές επενδύσεις σε μεσαίας δυναμικότητας ξενοδοχειακές μονάδες και εκατοντάδες άλλες μικρότερες τόσο στη διαμονή όσο και στην εστίαση. Οι προοπτικές είναι τεράστιες, η περιοχή έχει χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να προσδοκά έσοδα παρόμοια με «φτασμένους» προορισμούς όπως η Κρήτη.
Η πορεία των ποιοτικών επενδύσεων στον τουριστικό τομέα χρειάζεται να στηριχθεί με τα αντίστοιχα έργα υποδομής. Το Αεροδρόμιο είναι το βασικό κλειδί σε αυτή την πορεία και η καθυστέρηση στην αναβάθμισή του αποτελεί βαρίδι για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι φανερό ότι οι τοπικοί παράγοντες δεν μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματική πίεση για επιτάχυνση των διαδικασιών, γι’ αυτό και το έχουν ρίξει στους… εκκλησιασμούς. Ας ελπίσουμε ότι θα πιάσουν τόπο οι παρακλήσεις για υγεία και παγκόσμια ειρήνη!

panagopg@gmail.com