Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 21:37

Δρόμος κατώτερος των αναγκών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η εγκατάλειψη της ολοκληρωμένης μελέτης της παραλιακής χάραξης του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με το επιχείρημα της σύντομης ολοκλήρωσης του δρόμου με μικρό οικονομικό κόστος. Στα πλαίσια της λογικής  του φθηνού και οικονομικότερου δρόμου στην υπάρχουσα χάραξη ανατέθηκε η «δωρεάν» μελέτη –όπως και τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας- στο «Μορέα». Η  κυβέρνηση της Ν.Δ.  και στις δύο περιπτώσεις συνέχισε την ίδια πολιτική και αναθέτει την κατασκευή και των δύο έργων στη μητρική εταιρεία του «Μορέα». Οι συμπτώσεις πολλές όπως και τα πρόσωπα που συνδέουν το νήμα των επιλογών. Αυτά είναι τα γεγονότα.

Σε σχέση τώρα με το επιχείρημα της σύντομης κατασκευής του δρόμου έχουν περάσει έξι χρόνια χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει ούτε μια φτυαριά στο δρόμο και έχει αποδειχθεί επίσης από τα γεγονότα ότι το επιχείρημα ήταν τουλάχιστον παραπλανητικό. Σε ότι αφορά το κόστος, η δημοσιοποίηση από τον βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη του υπηρεσιακού εγγράφου σύγκρισης των δύο λύσεων είναι αποκαλυπτική και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο έγγραφο επιβεβαιώνει όλους όσους υποστηρίζαμε ότι η επιλογή της βελτίωσης του υπάρχοντος δρόμου δεν είναι η φθηνότερη λύση γιατί το κόστος των απαλλοτριώσεων θα είναι τεράστιο και θα υπερβαίνει όποιο πιθανό όφελος υπήρχε στο κατασκευαστικό κομμάτι. Σε σχέση δε με το ποιος δρόμος είναι πολυτιμότερος για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής η παραλιακή χάραξη υπερέχει μακράν.

Το υψηλό κόστος απαλλοτριώσεων και η κάλυψη του θεωρούμε ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη για την πορεία του έργου. Μόνο τυχαίες δεν είναι οι διαρροές για δρόμο από κόμβο αεροδρομίου και όχι από Καλαμάτα. Το οικονομικό μέγεθος των απαλλοτριώσεων, η μεταφορά δικτύων κοινής ωφέλειας αλλά και η σιδηροδρομική γραμμή εκτινάσσουν το κόστος και καθιστούν την «φθηνή» λύση πανάκριβη. Η περιοχή ακολουθώντας τη «φθηνή και γρήγορη λύση» θα αποκτήσει με μεγάλη καθυστέρηση ένα δρόμο κουτσουρεμένο και κατώτερο των αναγκών.  Οι ευθύνες για τη συγκεκριμένη επιλογή έχουν ονοματεπώνυμα που  καλό θα ήταν έστω και την ύστατη ώρα να καταλάβουν το λάθος και να το διορθώσουν. Ο δρόμος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μην φτάνει στην Καλαμάτα και αυτό θα πρέπει να  είναι αδιαπραγμάτευτο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 21:55