Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 21:48

Το Πύργος – Τσακώνα ήταν ξεγραμμένο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεσσηνία ανέδειξε το πρόβλημα που υπάρχει με τον οδικό άξονα Πύργος - Τσακώνα. Το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς του για την επόμενη προγραμματική περίοδο το συγκεκριμένο έργο. Η απουσία δέσμευσης από το στόμα του πρωθυπουργού δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ο Μητσοτάκης, όπως και κάθε πρωθυπουργός, ανακοινώνει έργα και παρεμβάσεις με βάση έναν γενικότερο σχεδιασμό που εξειδικεύεται σε επίπεδο κάθε υπουργείου.
Να σημειωθεί εδώ -γιατί κάποιοι κάνουν τους έξυπνους παριστάνοντας ότι δεν γνωρίζουν τα βασικά στη λειτουργία των κυβερνήσεων- ότι οι αναφορές του πρωθυπουργού τόσο για το αντιπλημμυρικό όσο και για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη ήταν αυτά που του έδωσε το αρμόδιο υπουργείο. Ο Μητσοτάκης προφανώς και δεν γνωρίζει ούτε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες, ούτε από πού περνά ο δρόμος ή τι περιλαμβάνει το αντιπλημμυρικό. Το σίγουρο είναι ότι στην εδώ επίσκεψή του άκουσε διαφορετικές προσεγγίσεις και ενστάσεις, ενώ αντιλήφθηκε ότι το Πύργος - Τσακώνα κακώς ήταν εκτός της ομιλίας του, γι’ αυτό και έσπευσε να οργανώσει σύσκεψη.
Στη σύσκεψη στις 4 Ιουλίου για το Πύργος - Τσακώνα το πιθανότερο είναι να έχουμε μία προεκλογική δέσμευση για ένταξη του έργου μελλοντικά με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Αυτό προφανώς δεν αρκεί, μιας και το συγκεκριμένο έργο για να ξεκολλήσει χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα, με πρώτο και κυριότερο να μελετηθεί νέα λύση για τα περίπου 20 χλμ. στην περιοχή της Ζαχάρως που έχουν μπλοκάρει με την απόφαση του ΣτΕ. Χωρίς λύση στο συγκεκριμένο σημείο δεν μπορεί να υπάρξει σύμβαση παραχώρησης, ενώ λεφτά για δημόσιο έργο δεν υπάρχουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρασκηνιακά κάποιοι εδώ και καιρό μιλούν για βελτίωση του δρόμου σε δύσκολα τμήματα, όπως από Κοπανάκι έως Κυπαρισσία, και εγκατάλειψη της λύσης του αυτοκινητόδρομου. Στο υπουργείο το έργο το είχαν ξεγραμμένο και το θετικό της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Μεσσηνία είναι ότι ξαναμπήκε στην κυβερνητική ατζέντα. Οι όποιες αποφάσεις είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν μετά τις εκλογές, θα αποτελούσε όμως εξαιρετική εξέλιξη αν αποφασιζόταν η ανάθεση μελέτης για τα τμήματα της απόφασης του ΣτΕ. Η εξεύρεση βιώσιμης λύσης στα συγκεκριμένα σημεία είναι το κλειδί των εξελίξεων για όλο τον οδικό άξονα.

panagopg@gmail.com