Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 22:20

Σκληρή καλοκαιρινή μάχη του σταυρού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

 

Η χώρα βρίσκεται σε μία άτυπη καλοκαιρινή προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι θα κάνει εκλογές το φθινόπωρο, ενώ διαμορφώνεται το κλίμα με το επιχείρημα ότι η χώρα δεν αντέχει μία μακρά προεκλογική περίοδο μέχρι το Μάρτιο. Οι ανακοινώσεις επιδοτήσεων για το ρεύμα, τα καύσιμα και γενικότερα η επίδειξη ενδιαφέροντος για τη στήριξη των νοικοκυριών έχει προφανέστατα προεκλογικό χαρακτήρα. Είναι φανερή η προσπάθεια να μην διογκωθεί το κλίμα δυσαρέσκειας στην κοινή γνώμη και να δείξει η κυβέρνηση ότι κάνει ό,τι μπορεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας και της παγκόσμιας κρίσης.

Ο πληθωρισμός βεβαίως ανεβαίνει και ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών, αλλά την ίδια ώρα είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία στον τομέα της ανάπτυξης. Η Ν.Δ. θα πάει στις εκλογές μοιράζοντας επιδόματα και ενισχύσεις δείχνοντας ταυτόχρονα τους ρυθμούς ανάπτυξης ως εγγύηση καλύτερων μελλοντικών προοπτικών. Την ίδια ώρα, με την επίδειξη πυγμής σε προσφυγικό και Τουρκία θα επιχειρήσει να περιορίσει τις διαρροές προς τα δεξιά της. Η επίσκεψη Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα στη Μεσσηνία ήταν ξεκάθαρα προεκλογική. Η πραγματοποίηση στη συνέχεια συσκέψεων τόσο για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας όσο και για το δρόμο Πύργος - Τσακώνα δείχνει ότι η κυβέρνηση κλείνει μέτωπα που θα τους προκαλούσαν εκλογική ζημιά σε τοπικό επίπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει την τακτική της ολομέτωπης σύγκρουσης με την κυβέρνηση με υψηλούς τόνους και ακραία φρασεολογία. Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών σε σχέση με τις αυξήσεις, αλλά δεν βρισκόμαστε στο 2011-‘12 με τους αγανακτισμένους να κυνηγούν τους «συστημικούς» πολιτικούς στους δρόμους. Η τακτική των ακραίων λεκτικών επιθέσεων δεν φαίνεται να δημιουργεί πλειοψηφικό ρεύμα. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα αξιοπιστίας, το οποίο δεν κατάφερε αυτά τα 3 χρόνια να αποκαταστήσει, ενώ δεν έχει «σπάσει» και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε δημιουργηθεί και τον οδήγησε στην εκλογική ήττα το 2019. Μέχρι τις εκλογές έχει μείνει αρκετά λίγος χρόνος για να οικοδομήσει αξιόπιστη προγραμματική πρόταση που θα συγκινήσει τη μεσαία τάξη και τους… κυρ-Παντελήδες που δίνουν πλειοψηφία και εξουσία.  

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με τη νέα του ηγεσία έδειξε μία έντονη δημοσκοπική άνοδο, η οποία φρέναρε, αλλά σταθεροποιήθηκε σε διψήφιο νούμερο, αρκετά ψηλότερα από την προηγούμενη εκλογική του επίδοση. Είναι φανερό ότι θα είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας για τη συγκρότηση κυβέρνησης στην επόμενη φάση. Η ανάδειξη νέων προσώπων είναι αυτό που έχει δώσει δυναμική στο συγκεκριμένο κόμμα και μένει να δούμε πώς αυτή θα αποτυπωθεί στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Η τελική εκλογική του δύναμη και πόσο θα απέχει από το πρώτο και το δεύτερο κόμμα θα προσδιορίσει τις εξελίξεις τόσο σε σχέση με τις κυβερνητικές συμμαχίες όσο και με την πορεία στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στα δεξιά της Ν.Δ. δεν φαίνεται να διαμορφώνεται ισχυρός πόλος που θα μπορούσε να της κάνει σοβαρή ζημιά. Το ίδιο συμβαίνει και στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ φαίνεται να κρατά τις παραδοσιακές του δυνάμεις ελαφρώς ενισχυμένες.

Σε τοπικό επίπεδο η συγκρότηση ψηφοδελτίων έχει τη δική της σημασία. Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της απογραφής φρενάρει τις διαδικασίες συγκρότησης. Το πιθανότερο πάντως είναι να μην υπάρξει μεταβολή στις έδρες. Σε αυτή την περίπτωση οι σημερινές 4 βουλευτικές έδρες της Ν.Δ. στο νομό είναι απολύτως επισφαλείς ακόμα και αν έρθει πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία. Με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα θα εκλέξει δύο βουλευτές, δηλαδή έναν. Θα έχουμε μία σκληρή μάχη, η οποία έχει ήδη αρχίσει να εξελίσσεται και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ βουλευτών σε κόμματα όπως η Ν.Δ. έχει αρνητικά χαρακτηριστικά, αλλά τα θετικά υπερτερούν, με την έννοια ότι έτσι επιτυγχάνεται η κινητοποίηση του συνόλου των δυνάμεων.

Η παρουσία του Αλέξη Χαρίτση καθορίζει τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία. Η έλλειψη αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας περιορίζει το κυνήγι του σταυρού και επιφέρει ηρεμία στο εσωτερικό του κόμματος, μειώνει όμως τον ανταγωνισμό που κινητοποιεί και προσθέτει.

Στο ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια δεν θα έχουν πρόβλημα να βρουν υποψήφιους, αλλά ποιους θα επιλέξουν. Η πιθανότητα εκλογής βουλευτή είναι αρκετά ισχυρή και αυτό έχει πυροδοτήσει φιλοδοξίες αλλά και ανταγωνισμούς. Νέα πρόσωπα θα μπουν στο ψηφοδέλτιο και αναμένεται ιδιαίτερα ισχυρός ανταγωνισμός με τα θετικά και τα αρνητικά του.

Τα καλοκαιρινά πανηγύρια της επόμενης περιόδου θα κατακλυστούν από υποψηφίους που θα δώσουν τη σκληρή μάχη του σταυρού. Το προεκλογικό καλοκαίρι έχει ξεκινήσει. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δύσκολα προβλέψιμο. Η επίτευξη αυτοδυναμίας είναι αδύνατη στην κάλπη της απλής αναλογικής. Τα σενάρια για επαναληπτικές εκλογές θα επιβεβαιωθούν ή θα καούν από το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου πολλά μπορούν να συμβούν και πολλοί σχεδιασμοί να καούν στις φλόγες του καλοκαιρινού δυστυχήματος.  

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 21:46