Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 22:15

Αυτονόητη απόφαση που είχε καθυστερήσει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας με την απόφασή του για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε Ιστορικό Κέντρο και παραλιακή ζώνη έπραξε το αυτονόητο. Η πλειονότητα των καταστημάτων στις συγκεκριμένες περιοχές απευθύνεται στους τουρίστες και είναι παράδοξο να είναι τα καταστήματα κλειστά τις ημέρες και τις ώρες που υπάρχει κίνηση. Σε όλο τον κόσμο τα καταστήματα ακολουθούν την κίνηση των πελατών -άλλωστε αυτή είναι η λογική της αγοράς και του εμπορίου. Μόνο στον πάλαι ποτέ υπαρκτό σοσιαλισμό έβαλαν το κάρο μπροστά από το άλογο και πληρώνουν αυτοί και όλοι μας ακόμα τις συνέπειες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής τους χρεοκοπίας.
Τα καταστήματα θα είναι ανοικτά όποτε υπάρχουν πελάτες. Οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί είναι κατά των αρχών της ελεύθερης αγοράς και του εμπορίου. Όπου υπάρχουν παρεμβάσεις και προστατευτισμός, το πληρώνει ο ανταγωνισμός, δηλαδή ο πελάτης και ο καινοτόμος επιχειρηματίας. Όλο αυτό δεν σημαίνει βέβαια ασυδοσία, το αντίθετο. Όσο λιγότερες είναι οι ρυθμίσεις και οι απαγορεύσεις τόσο πιο εύκολος είναι ο έλεγχος των κανόνων, που έχουν να κάνουν με την τήρηση της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας. Όποιος διαφωνεί δεν μπορεί παρά να κοιτάξει το σημερινό υπερπροστατευτικό σύστημα και θα διαπιστώσει όργιο παραβάσεων εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις του ενός έως δύο εργαζομένων. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι τι θα γίνεται κάθε Κυριακή αλλά όλες τις μέρες. Αν υπάρχει έλεγχος και κανόνες τις υπόλοιπες ημέρες θα υπάρχει και την Κυριακή.
Οι τουριστικές περιοχές δεν μπορούν να μην έχουν ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές. Η περιοχή όσο ανεβαίνει τουριστικά τόσο θα προσαρμόζεται στους ρυθμούς των τουριστικών περιοχών. Τα καταστήματα θα είναι ανοικτά και την Κυριακή, ενώ οι ισχυρές αλυσίδες εμπορίου προφανώς και θα βρουν τρόπο να ανοίξουν μέσα στις τουριστικές ζώνες. Τα πράγματα στο εμπόριο έχουν αλλάξει, όσοι δεν προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές απλώς θα κλείσουν αργά και βασανιστικά. Η προστασία των εργαζομένων από αυθαιρεσίες κακών εργοδοτών περνά μέσα από την υλοποίηση κατά προτεραιότητα των νέων τεχνολογιών. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία αλλά και πρόσθετα μέτρα που θα καθιστούν εύκολο και άμεσο τον έλεγχο, είναι αυτό που απαιτείται. Οι απαγορεύσεις και ο προστατευτισμός έχουν χρεοκοπήσει, είναι καιρός να το αντιληφθούν όλοι και κυρίως οι επιχειρηματίες.

panagopg@gmail.com