Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 21:07

Επανεκκίνηση για το Πύργος - Τσακώνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δύο ήταν τα σημαντικά οφέλη που προέκυψαν από τις αποφάσεις στη σύσκεψη στο Μαξίμου για το δρόμο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα.

Το πρώτο, ότι το συγκεκριμένο έργο ξαναμπήκε στην ατζέντα του υπουργείου Υποδομών και το δεύτερο ότι συνδέθηκε με τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού.

Το υπουργείο Υποδομών είχε τα τελευταία χρόνια εκτός των έργων προτεραιότητας το δρόμο Πύργος - Τσακώνα. Ο τρόπος που απαντούσαν στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις οι κατά καιρούς υπουργοί και οι γενικόλογες αναφορές περί ωρίμανσης μελετών δήλωνε το «πάγωμα» του έργου. Στους διαδρόμους του υπουργείου Υποδομών από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες καλλιεργείτο το έδαφος για εγκατάλειψη της λύσης της κατασκευής αυτοκινητοδρόμου και προώθηση σημειακών βελτιώσεων στο υπάρχον οδικό δίκτυο.

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της σύσκεψης είναι η ανάθεση των μελετών για το σύνολο του οδικού άξονα στην εταιρεία που έχει την εκμετάλλευση της Ολυμπίας Οδού και κατασκευάζει τώρα το Πάτρα - Πύργος. Η συγκεκριμένη απόφαση δίνει προοπτική για την κατασκευή του δρόμου. Είναι γνωστό ότι ο αυτοκινητόδρομος μπορεί να κατασκευαστεί μόνο μέσα από σύμβαση παραχώρησης και λόγω κυκλοφοριακού φόρτου με γενναία επιδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Η σύνδεσή του με τη σύμβαση παραχώρησης και τη συγκεκριμένη εταιρεία  αποτελεί τεράστια εξέλιξη.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου μπορεί να προκλήθηκε και για προεκλογικούς λόγους, αλλά φαίνεται ότι θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο δρόμος Πύργος - Τσακώνα δεν θα κατασκευαστεί βέβαια τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά είναι ένα έργο το οποίο θα κινήσει σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Πάτρα - Πύργος. Στην προχθεσινή σύσκεψη έγινε επανεκκίνηση της διαδικασίας με συγκεκριμένα βήματα για τις μελέτες, τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του δρόμου. Μέσα από τη στενή  παρακολούθηση του κάθε σταδίου και τη διαρκή πίεση από την τοπική κοινωνία θα έρθει πιο κοντά η κατασκευή του. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο δρόμος θα έπρεπε να είχε κατασκευαστεί χθες, αλλά η ιστορία της χώρας έτσι προχωρά με πολλά μπρος-πίσω, χαμένες ευκαιρίες και επανεκκινήσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε επανεκκίνηση.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 21:09