Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 21:33

Καθαρή πολιτική ήττα Βασιλόπουλου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Καθαρή πολιτική ήττα Βασιλόπουλου

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων Καλαμάτας δεν δέχτηκε τον εκβιασμό που επιχειρήθηκε και είπε «όχι» στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αντιπλημμυρικό που σχεδίασε ο «Μορέας». Το δίλημμα «ή δέχεστε αυτά που σχεδιάσαμε ή σας αφήνουμε να πνιγείτε» ήταν εξοργιστικά προκλητικό και προκάλεσε την αντίδραση και την αρνητική ψήφο των δημοτικών συμβούλων. Ο ωμός εκβιασμός συσπείρωσε και έδωσε ηχηρή απάντηση στους εμπνευστές του. Η Καλαμάτα και οι πολίτες της δεν εκβιάζονται και δεν παίρνουν ό,τι τους δίνουν σε τιμή… ευκαιρίας, όσοι ψάχνουν για ιθαγενείς να μοιράσουν καθρεφτάκια ας ψάξουν αλλού.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτέλεσε ταυτόχρονα μία καθαρή προσωπική πολιτική ήττα για το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο. Για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι δεν διαθέτει πολιτικό μέγεθος για να εκφράσει το σύνολο των πολιτών και να δημιουργήσει συνθήκες ενότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί να ηγηθεί, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει δημιουργικές δυνάμεις. Οι μεγάλες αποφάσεις απαιτούν συναίνεση και διαβούλευση με όλες τις πλευρές σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, απαιτούν πολιτικό ανάστημα. Τα καλαμπουράκια, οι εξυπνάδες και τα «καλά παιδιά» δεν μπορούν να πείσουν και να επιβάλουν λύσεις σε μεγάλα ζητήματα. Όπως φάνηκε στην ψηφοφορία της Παρασκευής, οι μισθοδοτούμενες μεταγραφές δεν αρκούν για να δημιουργηθούν πλειοψηφίες.
Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας βεβαίως παραμένει ως αίτημα της πόλης και ως υποχρέωση της πολιτείας. Οι αρμόδιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υποδομών οφείλουν να αλλάξουν ρότα και να αναμορφώσουν τη μελέτη προωθώντας παρεμβάσεις συμβατές με τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτά εκφράστηκαν πλειοψηφικά από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Η κάθε εταιρεία μπορεί να επείγεται να υπογράψει συμβάσεις, για να λύσει τα εσωτερικά διοικητικά της προβλήματα ή για να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος μιας περιοχής.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα, απαιτείται να γίνει και το επόμενο στο Περιφερειακό. Ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να απορριφθεί -αν είναι δυνατόν ομόφωνα- η συγκεκριμένη μελέτη. Το σύνολο του τοπικού πολιτικού προσωπικού την επομένη των απορρίψεων οφείλει να επιδιώξει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και να απαιτήσει την αναμόρφωση των μελετών. Ο εκβιασμός δεν πέρασε, οι εναλλακτικές λύσεις μπήκαν στο τραπέζι.