Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 18:36

Να μην ζούμε διαρκώς την ίδια τραγωδία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Δεκάδες πυρκαγιές ξεσπούν καθημερινά σε όλη τη χώρα. Ακόμα και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου δύσκολα εκδηλώνονταν μεγάλες φωτιές, τα τελευταία χρόνια καίγονται παρθένα δάση. Πυρκαγιές και καταστροφές δεν έχουμε όμως μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έζησαν τις περασμένες ημέρες εφιαλτικές στιγμές από πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη δυσκολία και μετά από μάχη ημερών. Όλα αυτά δείχνουν ότι οι πυρκαγιές δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά μια κατάσταση που έχει να κάνει με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσόγειο.

Είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι οι πυρκαγιές δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας συνωμοσίας, αλλά ένα φαινόμενο που έχει να κάνει κυρίως με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Οι ιστορίες συνωμοσίας με πράκτορες ξένων χωρών που μας καίνε, οικοπεδοφάγους και συμφέροντα για ανεμογεννήτριες έχουν μηδενική σχέση με την πραγματικότητα. Υπάρχουν προφανώς και «βλαμμένοι» που βάζουν για διάφορους λόγους φωτιές, αλλά η εξάπλωσή τους και η καταστροφική τους μανία έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, δηλαδή την ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους. 

Είναι προφανές ότι χρειάζεται να προσαρμοστεί η στρατηγική της χώρας στην πραγματικότητα. Το πρώτο που απαιτείται είναι η πολιτική συμφωνία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η πολιτική αντιπαράθεση πάνω από τα καμένα έχει κρατήσει πάρα πολλά χρόνια και δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Η καταμέτρηση καμένων στρεμμάτων και νεκρών για να δείξει ο ένας στον άλλον το μέγεθος της αποτυχίας του, ενθουσιάζει μόνο κουφιοκέφαλους φανατικούς. Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ξεκινά από την πρόληψη και θα φτάνει στο συντονισμό όλων των δυνάμεων την ώρα της κατάσβεσης. 

Στη Μεσσηνία έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα στην ύπαιθρο. Στα χωριά μένουν ουσιαστικά μόνο ηλικιωμένοι, ενώ έχουν εγκαταλειφθεί παραδοσιακές ασχολίες και υπάρχει επικέντρωση μόνο στην καλλιέργεια της ελιάς. Η πραγματικότητα αυτή έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο περιβάλλον, υπάρχουν εκτάσεις με μεγάλη καύσιμη ύλη, ενώ η πρώτη αντίδραση σε τοπικό επίπεδο είναι δύσκολη. Οι φωτιές δηλαδή που πριν από μερικά χρόνια αντιμετωπίζονταν άμεσα από τους κατοίκους, τώρα παίρνουν γρήγορα διαστάσεις. Οι αλλαγές στο ανθρωπογενές περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις νέες κλιματολογικές συνθήκες, δείχνουν ότι θα πρέπει να αλλάξει και ο σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης. Είναι καιρός να μαθαίνουμε από κάθε πυρκαγιά και να γινόμαστε καλύτεροι, για να μην ζούμε διαρκώς την ίδια τραγωδία.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 18:18