Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 18:45

Προσπαθούν να δοξαστούν κρυπτόμενοι!

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Προσπαθούν να δοξαστούν κρυπτόμενοι!

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Την Τετάρτη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα υπάρξει γνωμοδότηση και από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) σε σχέση με το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα. Για το θέμα έχουν ειπωθεί πάρα πολλά και σε όλους του τόνους. Έχουν αποκαλυφθεί όλες οι πτυχές της υπόθεσης και έχει αναδειχθεί το πρόβλημα. Κανένας δεν δικαιούται πλέον να σιωπά ή να κρύβεται. Είναι ώρα ευθύνης για όλους.

Είναι γνωστό ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Το αρμόδιο υπουργείο αν θέλει τη λαμβάνει υπόψη του, αν όχι την πετά στον κάλαθο των αχρήστων. Γνωμοδοτικός είναι και ο χαρακτήρας της απόφασης που έχει ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας -τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και το υπουργείο αν θέλουν τη λαμβάνουν υπόψη τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν υπάρξει αρνητική απόφαση και από το Περιφερειακό Συμβούλιο και με δεδομένο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, το υπουργείο θα αναγκαστεί να ζητήσει τουλάχιστον αναθεώρηση της μελέτης σε κάποια κρίσιμα σημεία. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί επί της ΜΠΕ, δεν αποφασίζει για το αν θα γίνει ή δεν θα γίνει το έργο. Το να θέτει κάποιος παρατηρήσεις και να εκφράζει επιφυλάξεις για μια λύση που προτείνεται από μια μελέτη, δεν σημαίνει ότι δεν θέλει το έργο. Το αντίθετο, θέλει ένα καλύτερο, αρτιότερο και αποτελεσματικότερο έργο. Αντιλαμβανόμαστε ότι όσοι έχουν μάθει να πορεύονται με εκβιασμούς και απειλές κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά, αλλά είναι άλλο πράγμα η έγκριση ή μη μιας μελέτης και άλλο η αναγκαιότητα ενός έργου. Τα διλήμματα «ή παίρνετε αυτό ή δεν έχει τίποτα» δεν έχουν θέση σε πολιτισμένες δημοκρατικές κοινωνίες του διαλόγου και της διαβούλευσης.

Το κρίσιμο σημείο διαφωνίας στο οποίο επί της ουσίας συγκλίνουν όλοι -ακόμα και η δημοτική αρχή Καλαμάτας η οποία ψήφισε θετικά- είναι το ξήλωμα της σκεπασμένης κοίτης του Νέδοντα. Αυτό που προτείνεται από τη μελέτη θεωρείται ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην πόλη, με ορατό τον κίνδυνο να αφήσει μια ανοικτή πληγή στερώντας κρίσιμους ελεύθερους χώρους. Όσοι κάνουν ότι δεν βλέπουν τον κίνδυνο κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα που διαμορφώνει η νομοθεσία αλλά και η παραγωγή δημοσίων έργων στη χώρα. Γιατί λοιπόν να μπλέξει η πόλη σε μια περιπέτεια χωρίς να εξεταστούν άλλες λύσεις ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες;

Στη φάση της διαβούλευσης προτάθηκαν λύσεις που μπορούν να δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα αντιπλημμυρικής προστασίας χωρίς να χρειαστεί να γκρεμιστεί ο Νέδοντας. Λύσεις που και την παροχετευτικότητα του ποταμού αυξάνουν και τη ροή των νερών ελέγχουν και τον υδροφόρο ορίζοντα εμπλουτίζουν. Γιατί να μην εξαντληθούν οι δυνατότητες προώθησης άλλων λύσεων και να προωθηθεί η λύση που προτείνει η μελέτη του «Μορέα», η οποία προφανώς και οδηγεί τα νερά στη θάλασσα, αλλά επιφέρει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες στην περιοχή; Υπάρχει κάποιο συμφέρον ταύτισης με τη συγκεκριμένη λύση και ποιο είναι αυτό; Το αν εγκρίθηκαν τα αντιπλημμυρικά στην Κόρινθο ή στη Λαμία είναι εντελώς άσχετο ζήτημα, γιατί προφανώς οι μελέτες στις συγκεκριμένες περιοχές δεν δημιουργούσαν πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, το πώς μοιράζει την πίτα στους κατασκευαστές το υπουργείο δεν είναι δουλειά των συμβουλίων. Αφού όμως θα δοθούν που θα δοθούν τα λεφτά, γιατί να μην γίνει κάτι σωστό; Ποιος και γιατί διαφωνεί σε αυτό;

Το να υπάρξει απόρριψη της ΜΠΕ για τον Νέδοντα είναι προφανές ότι ανοίγει το δρόμο για αναζήτηση άλλων τεχνικών λύσεων, οι οποίες θα διασφαλίζουν πολλαπλώς την πόλη και την περιοχή. Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες είναι αναγκαίο να πάρουν καθαρή θέση. Οι σιωπές και το κρυφτούλι δεν αποτελούν θέση, αλλά δηλώνουν ενοχή.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ζητήσει από την παράταξή του να καταψηφίσει τη μελέτη -προφανώς θα το πράξει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σιωπά, προκειμένου να ετεροπροσδιοριστεί από τη στάση Νίκα. Η στόχευσή του προφανώς μικροπολιτική, να ψηφίσει το αντίθετο για να αποκτήσει ακροατήριο και να κερδίσει ενδεχομένως μερικά ψηφαλάκια.

Ο πρώην γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, που έχει εμπλοκή στην ανάθεση της μελέτης στο «Μορέα», σιωπά λες και η ανάθεση της μελέτης είχε δεσμευτικό χαρακτήρα και για το αποτέλεσμά της. Εκτός και αν είχε το χαρακτήρα λευκής επιταγής! Εντύπωση προκαλεί τέλος η σιωπή του πρώην υπουργού και βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση. Στάση αναμονής τηρούν και τα υπόλοιπα κόμματα και παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι προφανές ότι κάποιοι επιδιώκουν να δοξαστούν κρυπτόμενοι, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα το καταφέρουν. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται σκοπιμότητες και συμφέροντα που υπηρετεί η στάση του καθένα. Οι διαστάσεις που έχει πάρει το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτούν ξεκάθαρη θέση και πρόταση.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 17:47