Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 20:19

Τζάμπα μάγκες σε βάρος του περιβάλλοντος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι η μεγαλύτερη ιστορικά αποτυχία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Πελοποννήσου. Οι τοπικοί άρχοντες για μια 20ετία  κάνουν ότι μπορούν για να μην εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο και περιβαλλοντικά αποδεκτό σύστημα διαχείρισης. Με προσωρινές λύσεις δεν αναλάμβαναν το πολιτικό κόστος εξεύρεσης χώρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και μεταβίβαζαν το πρόβλημα στο μέλλον. Αποτέλεσμα, δεκάδες ανοικτές χωματερές στις οποίες καταλήγουν τα σκουπίδια ανεξέλεγκτα τα οποία βεβαίως κατά καιρούς …αυτοαναφλέγονται για να χωρέσουν και άλλα!

Η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί χειροπιαστή διαχρονική απόδειξη αποτυχίας του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η αποτυχία αυτή δεν έχει όμως  πολιτικό κόστος γιατί η πλειοψηφία των πολιτών είναι ευχαριστημένη με το να φεύγουν απλώς τα σκουπίδια από την πόρτα της. Το που θα πάνε, αν αυτό επιστρέφει στο ποτήρι και το πιάτο τους, αν ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης έχει συνέπειες στους ίδιους και τα παιδιά τους δεν τους  ενδιαφέρει ή δεν το αντιλαμβάνονται. Είναι οι ίδιοι που πετούν στο δρόμο πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια για να μην λερώσουν το πατάκι στο αυτοκίνητό τους! Είναι οι ίδιοι που δεν ψηφίζουν με κριτήριο την ικανότητα του πολιτικού προσώπου να διαχειριστεί τα προβλήματα αλλά με το αν πήγε στο πανηγύρι και αν τους κτύπησε τον ώμο. Είναι οι ίδιοι που πιστεύουν λαϊκιστές που τους υπόσχονται παραδείσους …με ένα νόμο και ένα άρθρο!

Το πρόβλημα των σκουπιδιών παραμένει γιατί δεν υπάρχει πίεση επίλυσης. Υπάρχει δηλαδή μια συνωμοσία αδιαφορίας. Τα σκουπίδια θάβονται και καίγονται επι σειρά ετών με τους πολίτες να χειροκροτούν στο πανηγύρι τους πρωταγωνιστές αυτής της άθλιας διαδικασίας. Εννοείται ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και καμιά «δουλίτσα» με εργολάβους μεταφοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και τώρα που μετά από τεράστια καθυστέρηση ξεκίνησε η ολοκληρωμένη διαχείριση οι δήμαρχοι δεν πληρώνουν γιατί έχουν μάθει στο τζάμπα και στο χύμα. Έφτασε η ώρα του λογαριασμού και δεν ξέρουν τι  να κάνουν.  Δεν μπορούν να μειώσουν το κόστος διαχείρισης της καθαριότητας και τρομάζουν μπροστά  στην αύξηση των δημοτικών τελών. Πως να βάλουν το χέρι στη τσέπη των δημοτών μέσα στην προεκλογική περίοδο; Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο καθυστερώντας και αναβάλλοντας τα αναγκαία. Ακόμα και σε χωματερές που καίγονται όπως το Αλιμάκι προσπαθούν να παρατείνουν την αθλιότητα για να μην αναλάβουν το κόστος της ευθύνης. Διαχρονικοί τζάμπα μάγκες σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 19:05