Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 20:03

Συνταγή αποτυχίας 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συνταγή αποτυχίας 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι τιμές στα προϊόντα καθορίζουν και την παραγωγή τους. Κανένας δεν πρόκειται να παραγάγει ένα προϊόν το οποίο μένει αδιάθετο ή δεν καλύπτεται το κόστος του. Οι τιμές στα προϊόντα καθορίζονται από τη ζήτησή τους στην αγορά -όταν ένα προϊόν δεν έχει ζήτηση έχει και χαμηλή τιμή και το αντίθετο. Αυτά είναι βεβαίως γνωστά και αποτελούν τις βασικές αρχές της ελεύθερης οικονομίας. Η παραγωγή και η ζήτηση δεν αποτελούν όμως μεταβλητές οι οποίες δεν επηρεάζονται από πολιτικές. Αυξάνεται η ζήτηση και η τιμή σε ένα ποιοτικό και καλά συσκευασμένο προϊόν που υποστηρίζεται διαφημιστικά. Όταν δεν υπάρχουν υποστηρικτικές ενέργειες, η τιμή του προϊόντος διαρκώς φθίνει και στο τέλος μηδενίζεται.

Τα τοπικά παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα -ελαιόλαδο, ελιές, σύκα και σταφίδα- πωλούνται κατά βάση χύμα. Δεν αποτελούν τελικό προϊόν που καταλήγει στο ράφι του εμπορικού καταστήματος με αξιώσεις. Η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων είναι περιορισμένη και αυτό που κυριαρχεί είναι το εμπόριο διαμεσολάβησης. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι τα τοπικά προϊόντα να είναι ευάλωτα στις διακυμάνσεις  με τις τιμές στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο για τον παραγωγό. Οι διακυμάνσεις στην τιμή του ελαιολάδου από χρονιά σε χρονιά και από μήνα σε μήνα είναι ενδεικτικές της ρευστότητας που επικρατεί.

Η φθίνουσα πορεία στην παραγωγή κορινθιακής σταφίδας και ξερών σύκων έχει βασική συνιστώσα τη χαμηλή τους τιμή, η οποία οφείλεται στο προβληματικό σύστημα διαχείρισης στην εμπορία τους. Οι Μεσσήνιοι αγρότες εγκατέλειψαν τα συγκεκριμένα προϊόντα γιατί δεν έβγαζαν τα έξοδά τους, ενώ είχαν ταυτόχρονα απέναντί τους ένα σύστημα παραγόντων που έκανε παιχνίδι στην πλάτη τους. Όταν κάποιος δεν βλέπει προοπτική και δεν εισπράττει εισόδημα είναι απολύτως λογικό να εγκαταλείψει την καλλιέργεια για να γλιτώσει και από την κοροϊδία. Αυτό ακριβώς έχει συμβεί και είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι τη σκληρή πραγματικότητα.

Οι συζητήσεις για αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών θα έχουν νόημα αν συνδεθούν και με αλλαγή πολιτικής στην τελική διαχείριση του προϊόντος. Να γίνουν δηλαδή επενδύσεις, οι οποίες θα οδηγούν σε νέα θελκτικά τελικά προϊόντα που θα δίνουν αξία στον ιδρώτα του αγρότη. Όταν οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες και το σύστημα διαχείρισης επενδύει στην είσπραξη ενοικίων, καμία αναδιάρθρωση δεν πρόκειται να πετύχει. Το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι η συντήρηση των αποτυχημένων πρακτικών του παρελθόντος.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 20:02