Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 21:34

Κλείνουν τα μάτια στα “καλά” και “κακά” σχολεία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κλείνουν τα μάτια στα “καλά” και “κακά” σχολεία

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το δημογραφικό ζήτημα τον πρώτο τομέα που επηρεάζει είναι η εκπαίδευση. Η μείωση του μαθητικού πληθυσμού έχει αντίκτυπο στις σχολικές αίθουσες. Τα μικρά σχολεία που μέχρι πρότινος κουτσά στραβά -κυρίως στραβά- πορεύονταν, δύσκολα μπορούν να συνεχίσουν στο μέλλον. Δημοτικά με 15 μαθητές και γυμνάσια - λύκεια με 30 δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν, κατά βάση για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς. Η συνένωση σχολικών μονάδων και η μεταφορά μαθητών είναι η καλύτερη λύση, κυρίως για τα παιδιά που θα μπορέσουν να κοινωνικοποιηθούν καλύτερα, να αποκτήσουν νέους φίλους και να φύγουν από τον μικρόκοσμο που αναπαράγει τα ίδια και τα ίδια, αλλά και για να λάβουν ποιοτικότερη εκπαίδευση. Τα μικρά σχολεία της επαρχίας παραμένουν ανοικτά γιατί το επιβάλλει το πολιτικό κόστος.
Πέρα όμως από τα σχολεία της επαρχίας μεγάλο ζήτημα υπάρχει και με τα σχολεία των αστικών κέντρων. Μείωση μαθητικού πληθυσμού έχουμε και σε πόλεις, όπως η Καλαμάτα, η οποία αποτυπώνεται στις σχολικές αίθουσες. Εδώ έχουμε όμως και έναν επιπρόσθετο παράγοντα που έχει να κάνει με την κατηγοριοποίηση των σχολείων, που επιτυγχάνεται μέσα από τις πλαστές διευθύνσεις κατοικίας και τις μετεγγραφές. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι “παίζει ρουσφέτι” στις μετεγγραφές, με αποτέλεσμα κάποια σχολεία να “χάνουν” μαθητές και τμήματα και κάποια άλλα να φτιάχνουν νέα τμήματα. Το παιχνίδι αυτό παίζεται πολλά χρόνια. Ποτέ δεν σταμάτησε, αλλά πλέον, και λόγω της μείωσης του μαθητικού πληθυσμού, γίνεται προκλητικό.
Είναι προφανές ότι παραβιάζεται ο νόμος μέσα από “αβλεψίες” και νομότυπες διαδικασίες. Οι τοπικές ηγεσίες της εκπαίδευσης κάνουν τους τροχονόμους στις μετεγγραφές, ενώ δεν λείπουν και κάποιοι οι οποίοι τις στηρίζουν ή τις επιβραβεύουν. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και είναι προφανές ότι χρειάζεται συνολικός ανασχεδιασμός των σχολικών μονάδων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν “καλά” και “κακά” σχολεία, με “καλά” και “κακά” παιδιά. Εκτός και αν αυτό αποφασιστεί και θεσμοθετηθεί, για να ξέρουν όλοι τι γίνεται και τι πρέπει να κάνουν. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών να μην ξεχάσουν να βγάλουν ανακοίνωση κατά της... αξιολόγησης και της... κατηγοριοποίησης των σχολείων, γιατί προφανώς αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια δεν το έχουν ακόμα πάρει χαμπάρι!

panagopg@gmail.com