Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 21:19

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για δέκα χρόνια απραξίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για δέκα χρόνια απραξίας

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η προστασία του Μεσσηνιακού Κόλπου από κάθε είδους ρύπανση είναι το βασικότερο στοιχείο για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η ύπαρξη δικτύου αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών είναι μία από τις πλέον βασικές υποδομές για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής, Καλαμάτα και Μεσσήνη, έχουν ευτυχώς εδώ και χρόνια αποχέτευση και έχει μειωθεί έτσι η επιβάρυνση του Μεσσηνιακού Κόλπου. Η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στους ανατολικούς τουριστικούς οικισμούς της Καλαμάτας μέχρι τις Κιτριές εδώ και μια δεκαετία θωράκιζε περαιτέρω την περιοχή.
Η δημοπράτηση το επόμενο διάστημα του δικτύου στην Κορώνη και η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού στο Πεταλίδι καλύπτουν σε ποσοστό άνω του 90% -μένει μόνο η περιοχή της Λογγάς- τα δυτικά παράλια του Μεσσηνιακού Κόλπου. Έστω και με καθυστέρηση υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια θα έχει επιτευχθεί η απόλυτη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα αστικά λύματα. Η αδυναμία του Δήμου Δυτικής Μάνης να λειτουργήσει το δίκτυο αποχέτευσης στους παραλιακούς οικισμούς ανατολικά της Καλαμάτας είναι από κάθε άποψη εξοργιστική. Η πολιτεία με χρήση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων προχώρησε σε μια επένδυση η οποία απαξιώνεται. Μια περιοχή που ζει από τον τουρισμό πυροβολεί τα πόδια της.
Τοπικοί άρχοντες και πολίτες νομίζουν ότι καθυστερώντας να πράξουν το αυτονόητο θα κερδίσουν. Κοντόφθαλμες και κουτοπόνηρες πρακτικές που υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον της ευρύτερης περιοχής για μια χούφτα ψήφους. Η άμεση λειτουργία της αποχέτευσης στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αφήνεται στον “πατριωτισμό του μικροσυμφέροντος”, οικονομικού ή πολιτικού. Η προώθηση των αναγκαίων διαδικασιών για τη λειτουργία της αποχέτευσης στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να καθυστερήσει ούτε μία επιπλέον ημέρα.