Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 20:45

Η αδυναμία διαμορφώνει εκλογικά μέτωπα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η αδυναμία διαμορφώνει εκλογικά μέτωπα

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στο υπουργείο Υποδομών βρίσκεται πλέον η ευθύνη για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας. Η τεχνική έκθεση του εγνωσμένου κύρους καθηγητή Υδρολογίας του ΕΜΠ Δημήτρη Κουτσογιάννη δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη και να ξεπεραστεί με δήθεν επιστημονικά επιχειρήματα. Το ζήτημα είναι πλέον να δοθούν οι σωστές κατευθύνσεις, έτσι ώστε να υπάρξει νέα μελετητική προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις και τις ανάγκες της περιοχής.
Το πρόβλημα με τη μελέτη του «Μορέα», όπως από την αρχή είχε επισημανθεί, είναι ότι προβλέπει ένα απίστευτο “ράβε - ξήλωνε” στο κέντρο της πόλης αδιαφορώντας για την όχληση και τις συνέπειες στη λειτουργία της όχι μόνο την περίοδο της κατασκευής αλλά και στο μέλλον. Υπάρχει κίνδυνος το σκεπασμένο τμήμα στο κέντρο της Καλαμάτας να μείνει για πολλά χρόνια εργοτάξιο, ενώ χάνεται ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου στη νότια απόληξη της Αρτέμιδος. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου στην πόλη ήταν μεγάλες και η αναζήτηση εναλλακτικής με τα ίδια ή παρόμοια αποτελέσματα θα έπρεπε να είναι κύρια ευθύνη των τοπικών παραγόντων.
Η δημοτική αρχή Καλαμάτας υποεκτίμησε τόσο τους κινδύνους όσο και τις αντιδράσεις ανθρώπων που γνωρίζουν, αλλά έχουν και το ειδικό πολιτικό βάρος να αντισταθούν σε πιέσεις κάθε μορφής συμφερόντων. Ο δήμαρχος θεώρησε ότι κουνώντας τον μπαμπούλα της πλημμύρας και της υπονόμευσης του μέλλοντος της πόλης θα αναγκαστούν όλοι να συμφωνήσουν σε μια πρόχειρη λύση. Η ανάγκη για την επίδειξη έργου και οι διαβεβαιώσεις ότι πριν από τις εκλογές θα στηθεί εργοτάξιο, έτσι ώστε να παρουσιάσει και ο ίδιος έργο, αρκούσαν για να ευθυγραμμιστεί και να εγκρίνει μια εμφανώς προβληματική μελέτη.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτέλεσε το πρώτο ηχηρό χαστούκι. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό και καταψήφισαν τη ΜΠΕ του έργου, προτείνοντας αυτά που παρουσιάζει τώρα ως λύση και ο καθηγητής Κουτσογιάννης. Ο δήμαρχος αγνοώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τη δυναμική αντίδραση όλων όσοι διαθέτουν στοιχειώδη λογική, συνέχισε να θέτει εκβιαστικά διλήμματα και να κατατάσσει στους “εχθρούς της πόλης” όλους όσοι δεν ευθυγραμμίζονται με την άποψή του και τη μελέτη της συγκεκριμένης εταιρείας.
Το νέο ηχηρότερο χαστούκι ήρθε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας και περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. Η Περιφέρεια έκανε αυτό που έπρεπε να είχε κάνει ο Δήμος Καλαμάτας εδώ και ένα χρόνο. Να απευθυνθεί δηλαδή σε έναν ανεξάρτητο μελετητή εγνωσμένου κύρους, ο οποίος θα αξιολογούσε τη μελέτη και θα έδινε εναλλακτικές προτάσεις για το συγκεκριμένο έργο. Αυτό υποστήριζε η κοινή λογική, αυτό είχε επανειλημμένα επισημανθεί.
Η αδυναμία της δημοτικής αρχής Βασιλόπουλου να διαχειριστεί μεγάλα και μικρά ζητήματα είναι φανερή. Όταν δεν μπορείς να ολοκληρώσεις απλά έργα αναπλάσεων και τα καθιστάς “γιοφύρια της Άρτας” είναι προφανές ότι θα πνιγείς στα μεγαλύτερα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Η διαχείριση δεν ήταν τραγική μόνο ως προς το συγκεκριμένο έργο, αλλά άνοιξε ταυτόχρονα και πολιτικές πληγές στο εσωκομματικό επίπεδο. Το να επιλέξεις να συγκρουστείς σε προσκήνιο και παρασκήνιο με τον πρώην δήμαρχο και νυν περιφερειάρχη είναι πολιτικά αυτοκτονικό.
Το στραπατσάρισμα της δημοτικής αρχής στην υπόθεση του αντιπλημμυρικού είναι άνευ προηγουμένου και το καταπληκτικό είναι ότι δεν έχει ακόμα καταλάβει πως πρέπει να αλλάξει τακτική, προκειμένου να διασώσει ό,τι διασώζεται. Το να δηλώνεις άγνοια για την ύπαρξη της μελέτης την ώρα που αυτή κυκλοφορούσε ήδη παντού, δείχνει αμηχανία και έλλειψη πολιτικών αντανακλαστικών. Το να αδυνατείς δύο μέρες μετά να διαβάσεις τα στοιχειώδη συμπεράσματα μιας έκθεσης, αν δεν δείχνει ακατανόητη επιμονή στο λάθος πιστοποιεί πλήρη άγνοια των βασικών. Το μόνο σίγουρο πλέον είναι πως αν η δημοτική αρχή εξακολουθήσει να πορεύεται στο δρόμο της σύγκρουσης με την πραγματικότητα, το μόνο που θα καταφέρει είναι να αυξήσει τις δυνάμεις και τους λόγους καταψήφισής της.
Τα εμφανή προβλήματα της δημοτικής αρχής αφήνουν χώρο για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων σε Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά. Είναι γνωστό σε όλους ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προσπάθειες, οι οποίες δεν έχουν πάρει ακόμα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ισχύει βεβαίως το πολιτικό αξίωμα πως όσο αυξάνονται οι προσδοκίες για νίκη, τόσο πληθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι αλλά και οι λόγοι για τη συγκρότηση κοινού μετώπου ανατροπής. Η ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον Βασίλη Τζαμουράνη την περασμένη εβδομάδα επιταχύνει τις εξελίξεις στο χώρο των μειοψηφιών. Το επόμενο διάστημα φαίνεται πως θα σχηματοποιηθούν οι δυνάμεις και οι συνδυασμοί που θα βρεθούν απέναντι στον Βασιλόπουλο. Η προεκλογική περίοδος θα είναι μακρά και ενδιαφέρουσα. Συμπλεύσεις, συμμαχίες, αλλά και κόντρες θα διαμορφώσουν μέτωπα και θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

panagopg@gmail.com