Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2022 19:00

Θα πληρώσουν το κόστος της σύγκρουσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η εσωκομματική αντιπαράθεση στη Ν.Δ. μετά την επίσκεψη Κικίλια στην Καλαμάτα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Είναι προφανές ότι για μια ακόμα φορά κάποιοι δεν υπολόγισαν σωστά τις αντιδράσεις. Οι άμεσοι και έμμεσοι αποκλεισμοί για επίδειξη δύναμης βαθαίνουν το ρήγμα και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα συνοχής. Το κόστος της σύγκρουσης θα καταγραφεί αρχικά στις βουλευτικές εκλογές. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δυσφορούν όταν βλέπουν συγκρούσεις παραγόντων για τη νομή της εξουσίας. Αναμένουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη και όχι αοριστίες και προχειρολογίες. Η έλλειψη σοβαρότητας καταγράφεται και είναι βέβαιο ότι θα στοιχίσει εκλογικά.

Η ηγεσία της Ν.Δ. ελπίζει στην ενοποίηση μέσα από τους υποψήφιους βουλευτές. Το κάθε σύστημα και υποσύστημα θα εκφραστεί από τον υποψήφιο βουλευτή που βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις του και από την άθροιση θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες. Η αλήθεια είναι ότι κάπως έτσι λειτουργεί το πράγμα στα μεγάλα πολυσυλλεκτικά κόμματα, όταν όμως η εσωκομματική αντιπαράθεση δεν ξεπερνά ένα όριο και δεν γίνεται… θέαμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου προκαλώντας την κοινωνία και αυτό είναι βέβαιο ότι θα έχει εκλογικές επιπτώσεις.

Το μάρμαρο της συγκεκριμένης σύγκρουσης θα το πληρώσουν ακριβότερα οι υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι υποψήφιοι σε Περιφέρεια και δήμους αν η Ν.Δ. χάσει τις εκλογές θα βρεθούν σε αρνητικό πολιτικό περιβάλλον και μπροστά σε ανεξέλεγκτη εσωκομματική σύγκρουση. Σε αυτή την περίπτωση ελάχιστοι θα διασωθούν από την εκλογική συντριβή. Στην περίπτωση που η Ν.Δ. έχει κερδίσει τις εκλογές, τα πράγματα θα είναι καλύτερα, αλλά όπου η μάχη είναι αμφίρροπη και το αποτέλεσμα οριακό η βέβαιη εσωκομματική υπονόμευση θα επηρεάσει αποφασιστικά την τελική έκβαση. Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση δεν κερδίζονται μόνο με κομματική στήριξη, ενώ οι εσωκομματικοί εμφύλιοι πόλεμοι είναι οι σκληρότεροι. Όποιος επιλέγει να γίνει μέρος της σύγκρουσης θα καταλάβει το λάθος το βράδυ των εκλογών.