Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2022 22:41

Βιάζονται στους δήμους και περιμένουν στις Περιφέρειες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βιάζονται στους δήμους και περιμένουν στις Περιφέρειες

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι εκλογές στις Περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερο κομματικό ενδιαφέρον. Η υποχώρηση της δυναμικής των κομμάτων τα υποχρεώνει να αποτραβηχτούν από την “επίδοση” χρισμάτων στους μικρούς δήμους, αλλά η “στήριξη” υποψηφίων σε επίπεδο Περιφέρειας θεωρείται αυτονόητη υποχρέωση. Βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και όπως είναι απολύτως λογικό έχουν ξεκινήσει οι εσωκομματικές συζητήσεις για τις στηρίξεις σε Περιφέρειες και μεγάλους δήμους.
Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση θα γίνουν αμέσως μετά τις βουλευτικές. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια υβριδική πολιτική κατάσταση. Δεν υπάρχει καθαρό πολιτικό τοπίο και δεν μπορούν να αναπτυχθούν στρατηγικές από τα κόμματα. Είναι βέβαιο ότι οι βουλευτικές εκλογές θα επηρεάσουν ισορροπίες και θα φέρουν ακόμα και νέες ηγεσίες στα κόμματα. Το ποιο κόμμα θα είναι στην κυβέρνηση, ποιοι θα είναι υπουργοί και ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές επηρεάζουν τις επιλογές για Περιφέρειες και δήμους. Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν όμως μέσα στο καλοκαίρι. Το ερώτημα είναι αν τα κόμματα μπορούν να αφήνουν σε εκκρεμότητα το ζήτημα των στηρίξεων μέχρι τότε.
Το πρόβλημα για τα κόμματα είναι κυρίως οι δήμοι στους οποίους χρειάζεται να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών. Σε ένα δήμο, για παράδειγμα όπως η Καλαμάτα, ένας υποψήφιος για να μπορέσει να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο αξιώσεων χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα και όχι μερικές εβδομάδες. Οι δήμαρχοι δεν έχουν βέβαια αυτό το πρόβλημα, ενώ τα κόμματα συνήθως στηρίζουν τους ήδη εκλεγμένους, οπότε ξεκινούν με πλεονέκτημα το οποίο για να αμφισβητηθεί χρειάζεται προετοιμασία. Στις Περιφέρειες η συγκρότηση ψηφοδελτίου είναι σαφώς πιο εύκολη και το μόνο που απαιτείται είναι η υψηλή αναγνωρισιμότητα του υποψηφίου περιφερειάρχη.
Τα κόμματα μπορούν να περιμένουν για τις Περιφέρειες, αλλά δεν έχουν χρόνο στους δήμους. Η Ν.Δ. έχοντας εκλέξει τη συντριπτική πλειοψηφία δημάρχων και περιφερειαρχών έχει την πολυτέλεια να περιμένει, μιας και είναι εξαιρετικά λίγες οι περιπτώσεις που θα υπάρξουν νέα πρόσωπα. Επί της ουσίας έχει υποψηφίους με χρίσματα στο μεγαλύτερο ποσοστό των δήμων και των Περιφερειών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές υπέστη συντριπτική ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τους επίσημους υποψηφίους του σε πολλές περιπτώσεις να μην φτάνουν στο δεύτερο γύρο και να υπολείπονται ακόμα και του κομματικού ποσοστού. Η πραγματικότητα αυτή θα πρέπει να οδηγήσει σε νέα στρατηγική, η οποία δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί με σαφήνεια. Όλα δείχνουν ότι θα επικεντρωθεί σε 4-5 μεγάλους δήμους και τις Περιφέρειες και στους υπόλοιπους θα επιδιωχθούν ευρύτερες συνεργασίες στο πλαίσιο της “Προοδευτικής Συμμαχίας”. Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής έχει αποφασίσει αυτόνομη κάθοδο σε Περιφέρειες και 4-5 μεγάλους δήμους επιλέγοντας υποψηφίους αμέσως μετά την οριστικοποίηση των βουλευτικών ψηφοδελτίων, ενώ στους υπόλοιπους θα αποφασίσουν για πρόσωπα και συμμαχίες οι κομματικές οργανώσεις σε τοπικό επίπεδο.
Το ΚΚΕ αναμένεται να προχωρήσει σε στήριξη ψηφοδελτίων σε όλους τους δήμους και την Περιφέρεια. Το ΚΚΕ όμως ενδιαφέρεται κυρίως για την κομματική συσπείρωση των δυνάμεών του στοχεύοντας στην εκπροσώπηση στα συμβούλια της αυτοδιοίκησης. Οι συνδυασμοί του ΚΚΕ είναι μια σταθερά που έχει από τώρα καπαρώσει ένα ποσοστό από 4% έως 8% σε κάθε κάλπη. Το ποσοστό αυτό, αν εφαρμοστεί το σύστημα εκλογής με 43% που έχει ψηφιστεί, σε αρκετές περιπτώσεις θα κρίνει αναμετρήσεις.
Με βάση τη διαμορφωμένη πολιτική κατάσταση σε τοπικό επίπεδο τα κόμματα θα ασχοληθούν με το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια. Στο Δήμο Καλαμάτας είναι προφανές ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει τον Θανάση Βασιλόπουλο, το ΚΚΕ θα έχει δικό του υποψήφιο και μένει να ξεκαθαρίσει η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Όλα δείχνουν ότι τα δύο κόμματα από διαφορετική αφετηρία και για διαφορετικούς λόγους, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα συναντηθούν μετά από χρόνια ξανά εκλογικά στηρίζοντας τον Βασίλη Τζαμουράνη.
Στην Περιφέρεια το παζλ θα συμπληρωθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές. Ο Παναγιώτης Νίκας θα είναι υποψήφιος μόνο στην περίπτωση που πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε διαφορετική περίπτωση, η πιθανότατα νέα ηγεσία της Ν.Δ. θα αναζητήσει υποψήφιο με βάση και τις εσωκομματικές ισορροπίες που θα έχουν δημιουργηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται το έντονο «φλερτ» Τατούλη, αλλά δύσκολα θα ενδώσει. Θα αποφασίσει μετά τις εκλογές και με βάση το σκηνικό που θα έχει διαμορφωθεί. Το ΠΑΣΟΚ κινείται στη λογική της επιλογής ενός νέου προσώπου, το οποίο ενδεχομένως να βρεθεί ευκολότερα μετά τις βουλευτικές εκλογές. Τα πράγματα στο Δήμο Καλαμάτας έχουν πάρει το δρόμο τους, ενώ στην Περιφέρεια η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μετά τις βουλευτικές εκλογές.

panagopg@gmail.com