Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 21:25

Η “παγωμένη εικόνα” δεν φέρνει αλλαγές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η “παγωμένη εικόνα” δεν φέρνει αλλαγές

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών, οι εξαγγελίες και βέβαια οι υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης πιστοποιούν ότι βρισκόμαστε σε μία μακρά προεκλογική περίοδο. Το πότε ακριβώς θα στηθούν οι κάλπες δεν το ξέρει κανένας -ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τα πάντα δείχνουν ότι η ημερομηνία των εκλογών θα εξαρτηθεί από τη συγκυρία των επόμενων μηνών -το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κάλπες θα στηθούν κάποια στιγμή μέχρι τον Ιούλιο.

Οι υψηλοί τόνοι, η έντονη πολιτική αντιπαράθεση, η οικονομική κρίση, τα σκάνδαλα και τα “σκάνδαλα” δεν φαίνεται να αλλάζουν τις πολιτικές ισορροπίες. Οι  δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να καταγράφουν μία “παγωμένη εικόνα” με μικροαλλαγές, οι οποίες δεν αλλάζουν τη σειρά κατάταξης των κομμάτων. Όπως δείχνουν να έχουν τα πράγματα σήμερα κι αν τους επόμενους μήνες δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα έχουμε διπλές εκλογές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Η Ν.Δ. έχει διακηρυγμένο στόχο την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να κάνει κυβέρνηση μειοψηφίας “των ηττημένων” και το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό Τσίπρα ή Μητσοτάκη. Όλα λοιπόν οδηγούν σε διπλές εκλογές, κάτι που σημαίνει έντονη αντιπαράθεση και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όλα δείχνουν ότι ο αριθμός των βουλευτικών εδρών στη Μεσσηνία δεν θα μεταβληθεί. Μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρχουν τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής σε σχέση με τον “νόμιμο” πληθυσμό, που καθορίζει τις βουλευτικές έδρες και θα κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα. Εφόσον οριστικοποιηθεί η παραμονή των ίδιων εδρών, δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, οπότε δεν θα υπάρχουν και συνταρακτικές ανατροπές στην εκλογή προσώπων. Στη Ν.Δ. η μάχη θα δοθεί μεταξύ των ίδιων προσώπων, στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι παγιωμένη με τον Αλέξη Χαρίτση να πρωταγωνιστεί, ενώ στο ΠΑΣΟΚ τα νέα πρόσωπα θα δώσουν τον τόνο της εκλογικής μάχης.

Υπάρχει μια εκκρεμότητα σε σχέση με το ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ. και η φημολογούμενη πρόθεση της ηγεσίας να τοποθετήσει σε αυτό τους πρώην πρωθυπουργούς και άλλα εμβληματικά πρόσωπα του κόμματος. Είναι γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει να εγκαταλείψει τη θέση της Μεσσηνίας, αλλά ποτέ δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπερισχύσει ο γενικότερος κομματικός σχεδιασμός σε μία κρίσιμη εκλογική μάχη. Σε αυτή την περίπτωση ανοίγει μία εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στη Μεσσηνία, κάτι που μπορεί να διαταράξει τις υπάρχουσες ισορροπίες. 

Όσο πιο κοντά στον Ιούλιο πάνε οι βουλευτικές εκλογές τόσο περισσότερο μπλοκάρουν οι εξελίξεις στην αυτοδιοίκηση. Οι εκλογές σε δήμους και Περιφέρειες είναι προσδιορισμένες για 8 και 15 Οκτωβρίου, με τα ψηφοδέλτια να έχουν κατατεθεί στα πρωτοδικεία μέχρι 31 Αυγούστου του 2023. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο για υποψηφίους και συνδυασμούς. Όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί, οι υποψηφιότητες ειδικά στην Περιφέρεια έχουν άμεση σχέση με το γενικότερο πολιτικό κλίμα, ποιος δηλαδή θα είναι πρωθυπουργός και πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι δυνάμεις των κομμάτων. Διαφορετικές θα είναι οι επιλογές ενός κόμματος το οποίο έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αναμφισβήτητο αρχηγό από το να υπάρχουν ισορροπίες τρόμου ή να υπάρχει αμφισβήτηση ηγεσίας ή ακόμα και διαδικασία εκλογής νέας.

Σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι καθαρό ότι αν η Ν.Δ. επικρατήσει στις εκλογές και είναι ξανά πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύσκολα θα υπάρχει άλλη επιλογή από τον Παναγιώτη Νίκα. Οι νυν περιφερειάρχες διαθέτουν  αναγνωρισιμότητα και βέβαια τον μηχανισμό της Περιφέρειας, τα οποία είναι βασικά όπλα επικράτησης και αυτό μετράει ιδιαίτερα στις επιλογές των κομμάτων εξουσίας, που θέλουν να μετρήσουν χρώματα στο χάρτη των εκλογών. Όταν μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι να αντικαταστήσουν τον εκλεγμένο είναι αποτυχόντες βουλευτές, δεν υπάρχει πεδίο σοβαρής συζήτησης. Ο Νίκας μπορεί να συγκεντρώνει τα βέλη από ισχυρούς παράγοντες και παραγοντίσκους της Ν.Δ. στην περιοχή, αλλά αποτελεί άνθρωπο του πρωθυπουργού και τέτοιους ο Μητσοτάκης δεν έχει πολλούς στην Πελοπόννησο.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αν ηττηθούν στις βουλευτικές εκλογές και ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρουν, θα έχουν να ασχοληθούν τους καλοκαιρινούς μήνες με ζητήματα ηγεσίας και ηγετικών ομάδων. Σε μια τέτοια συγκυρία θα υπάρχουν  ιδιαίτερα προβλήματα στην επιλογή υποψηφίων σε Περιφέρειες και δήμους. Το ποιο από τα δύο κόμματα θα έχει βγει ενισχυμένο από τις εκλογές και ποιο θα πάρει το προβάδισμα για την επόμενη μέρα θα είναι το πεδίο του νέου πολέμου στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Εκλογική ήττα ΣΥΡΙΖΑ θα συνοδευτεί με αποχώρηση Τσίπρα από την ηγεσία. Το ΠΑΣΟΚ αν καταφέρει να κρατήσει το ποσοστό που καταγράφεται  στις δημοσκοπήσεις, θα εδραιώσει την ηγεσία, αλλά και το εγχείρημα για ηλικιακή ανανέωση προσώπων σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτή την περίπτωση η επιλογή νέου ηλικιακά προσώπου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί μονόδρομο, αλλά δύσκολα το πρόσωπο αυτό θα αποτελέσει κοινή επιλογή και των δύο κομμάτων.

Οι τελικές πολιτικές ισορροπίες σε εθνικό επίπεδο θα καθορίσουν και τις εξελίξεις σε πρόσωπα και δυνάμεις τοπικά -πάντα αυτό συνέβαινε. Αυτή τη φορά όμως τα πάντα θα κριθούν σε μερικές εβδομάδες μέσα στο καλοκαίρι και αυτά που συμβαίνουν σε πυκνό πολιτικό χρόνο κρύβουν πάντα εκπλήξεις και ανατροπές.

 

panagopg@gmail.com