Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022 21:13

Απόδοση ευθυνών για ανάκτηση αξιοπιστίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Απόδοση ευθυνών για ανάκτηση αξιοπιστίας

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η επίσκεψη Μητσοτάκη τη Δευτέρα στην Τρίπολη εντάσσεται στον προεκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ. Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών μπορεί ακόμα να μην έχει προσδιοριστεί, αλλά είναι βέβαιο ότι οι κάλπες θα στηθούν τους πρώτους μήνες του 2023. Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν ξέρει ούτε ο ίδιος την ακριβή ημερομηνία, αλλά ταυτόχρονα του... μυρίζουν εκλογές. Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση μετρούν πλέον τις ημέρες και διαβάζουν τη συγκυρία για την προκήρυξη των εκλογών.

Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στις έδρες των Περιφερειών είναι μέρος του προεκλογικού σχεδιασμού και ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα από την Πάτρα. Η  Τρίπολη είναι ο δεύτερος σταθμός αυτού του πολιτικού σχεδιασμού. Με βάση λοιπόν αυτά που είδαμε στην Πάτρα, μπορούμε να έχουμε εικόνα για όσα αναμένονται να συμβούν τη Δευτέρα στην Τρίπολη. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη μονάδα διαχείρισης των σκουπιδιών, για να μιλήσει για το περιβάλλον και το υπό κατασκευή εργοστάσιο φαρμάκων, για να μιλήσει για οικονομική ανάπτυξη. Στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου θα αναφερθεί στα έργα που γίνονται ή σχεδιάζονται στην Περιφέρεια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα στηθούν και ένα-δυο “αυθόρμητα- στημένα” παραπολιτικά σκηνικά, για να παίξουν κεντρικά ειδησεογραφικά και η σεμνή τελετή θα λάβει τέλος.

Η επίσκεψη στοχεύει στο να φανεί ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για την περιφέρεια και συνομιλεί με τους πολίτες, δεν είναι δηλαδή κλεισμένος σε γυάλινο πύργο στο Μαξίμου. Η περιοδεία πλαισιώνεται και με μια-δυο εμβληματικές επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές, για να προβληθούν τα κυβερνητικά επιτεύγματα και κλείνει με υποσχέσεις για το μέλλον. Το συγκεκριμένο “έργο” είναι κλασικό και επαναλαμβανόμενο. Σχεδόν όλοι οι πρωθυπουργοί ακολουθούν τη συγκεκριμένη επικοινωνιακή συνταγή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και επειδή το τι έχει γίνει σε επίπεδο έργου το γνωρίζουμε,  το μόνο που έχει ενδιαφέρον είναι οι μελλοντικές δεσμεύσεις. Για να έχουν όμως νόημα οι όποιες δεσμεύσεις χρειάζεται από την πλευρά του πρωθυπουργού ένας έντιμος απολογισμός. Να καταγραφούν οι αδυναμίες και οι καθυστερήσεις, για να έχει αξία η όποια μελλοντική δέσμευση. Να καταδειχθεί δηλαδή ότι δεν υπήρχε πρόθεση και κοροϊδία, αλλά δυσλειτουργία που θα διορθωθεί στο μέλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Ιούνιο τη Μεσσηνία και οι τότε δεσμεύσεις του κρίνονται πλέον αναξιόπιστες. Όλα τα χρονοδιαγράμματα που  δόθηκαν στα βασικά έργα υποδομής της περιοχής έχουν διαψευστεί από την πραγματικότητα. Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Μεθώνη παρά τις διαβεβαιώσεις δεν θα ξεκινήσει φέτος, ούτε φαίνεται να ξεκινά πριν τις εκλογές. Η παραχώρηση του Αεροδρομίου βρίσκεται ακόμα στη φάση των προσφορών, ενώ τα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος αγνοούνται. Δεν χωρά αμφιβολία ότι κάποιοι εξέθεσαν τον πρωθυπουργό δίνοντας χρονοδιαγράμματα, τα οποία ήταν και τότε προφανές ότι δεν μπορούσαν να ισχύσουν. Η επανάληψη διαβεβαιώσεων με νέα ανεδαφικά  χρονοδιαγράμματα θα αποτελέσει απόδειξη κοροϊδίας.

Η κατασκευή, για παράδειγμα, του δρόμου Καλαμάτα - Μεθώνη για να ξεκινήσει χρειάζεται να ξεπεραστούν μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με τη διαδικασία έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το βασικότερο να τα “βρουν” οι δύο εταιρείες της κοινοπραξίας. Για να φτάσουμε στις μπουλντόζες χρειάζονται οριστικές μελέτες και απαλλοτριώσεις, που ουσιαστικά δεν έχουν ξεκινήσει. Με δυο λόγια, πάμε για έναρξη εργασιών τέλος του 2023 στην καλύτερη των περιπτώσεων και εφόσον βεβαίως πάνε όλα καλά. Το γιατί έχουμε αυτή την καθυστέρηση χρειάζεται να το εξηγήσουν και να απολογηθούν αυτοί που “έσπρωξαν” τη συγκεκριμένη διαδικασία ανάθεσης του έργου ως σύντομη και αποτελεσματική. Ο πρωθυπουργός για να ανακτήσει την αξιοπιστία του πρέπει να αποδώσει ευθύνες. Δεν γίνεται να κάνουν όλοι ότι δεν συμβαίνει τίποτα και πως όλα βαίνουν καλώς. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να μην επιχειρήσουν προεκλογική κοροϊδία με στήσιμο εργοταξίου για τις κάμερες.  

Το ίδιο συμβαίνει με τα χρονοδιαγράμματα και στα υπόλοιπα έργα της Μεσσηνίας, γι’ αυτό και απαιτείται ειλικρίνεια και απόδοση ευθυνών. Να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα συνέπειας, για να έχουν νόημα οι όποιες νέες εξαγγελίες. Αν αυτό δε συμβεί θα έχουμε μια σειρά από νέες υποσχέσεις και χρονοδιαγράμματα για δρόμους, φράγματα, αντιπλημμυρικά, αεροδρόμια και λιμάνια, τα οποία θα διαψεύδονται μερικούς μήνες μετά. Η αξιοπιστία στην πολιτική είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και όσοι “διαβάζουν” τις δημοσκοπήσεις και δεν τσακώνονται μαζί τους  αντιλαμβάνονται ότι όποιος χάσει την αξιοπιστία του τελειώνει πολιτικά. Οι προεκλογικές εξαγγελίες και τα πρόσωπα έχουν αξία μόνο αν είναι αξιόπιστα.

 

panagopg@gmail.com