Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 19:54

Η αντισυνταγματική προληπτική θεραπεία 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση Θεοδωρικάκου για την κυβερνησιμότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον συγκεκριμένο νόμο αποδυνάμωσε την εξουσία των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων που προέκυψαν με την απλή αναλογική και ενίσχυσε την εξουσία δημάρχων και περιφερειαρχών. Οι αρμοδιότητες πέρασαν όλες στις  επιτροπές -οικονομική και ποιότητας ζωής- στις οποίες η πλειοψηφία των μελών   ήταν επιλογή του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. 

Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν δήμοι και περιφέρειες με έναν νόμο που έχει κριθεί αντισυνταγματικός; Τι θα γίνει με τις αποφάσεις που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα; Η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της προσπαθώντας κατά βάση να κερδίσει χρόνο.  Υπάρχουν αυτοί που πιέζουν για άμεση νέα νομοθετική ρύθμιση που θα κάνει ό,τι δέχεται το σκεπτικό του ΣτΕ, αλλά θα επαναφέρει τις ίδιες διατάξεις με άλλο περιτύλιγμα, όπως έγινε για παράδειγμα και με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Κάποιοι άλλοι εισηγούνται να μην γίνει τίποτα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές για να μην αγνοηθεί η δικαστική εξουσία και η όποια ρύθμιση να γίνει από τη νέα κυβέρνηση. Η  επιλογή είναι φανερό ότι θα γίνει με βάση τον πολιτικό χρόνο και τη συγκυρία.

Σε μερικούς μήνες τελειώνει η θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, οι οποίες λειτούργησαν εκτός συνταγματικής νομιμότητας, αλλά αυτό ουσιαστικά κρίνεται κατόπιν εορτής. Το θεσμικό κενό που αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά σημαντικό. Ένας νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός μετά την εφαρμογή του και αφού έχει παράξει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Είναι εμφανές το ζήτημα που υπάρχει σε σχέση με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στη λήψη των δικαστικών αποφάσεων σε κρίσιμα ζητήματα. Η θεσμοθέτηση συνταγματικού δικαστηρίου θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά, ενώ η επιτάχυνση στη λήψη αποφάσεων δεν μπορεί άλλο να καθυστερεί. Υπάρχει βεβαίως και το πολιτικό ζήτημα, που έχει να κάνει με την προώθηση ρυθμίσεων, οι οποίες ακροβατούν για να αντιμετωπίσουν πολιτικά προβλήματα. Η απλή αναλογική στους δήμους έπρεπε τελικά να δοκιμαστεί για να βγουν πολιτικά συμπεράσματα και να αναδειχθούν τα όποια προβλήματα. Η προληπτική θεραπεία εκτός του ότι κρίθηκε αντισυνταγματική, βόλεψε μια χαρά όλες τις αυταπάτες.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 19:59