Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 20:38

Ολοι και όλα δεν είναι ίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ολοι και όλα δεν είναι ίδια

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η προεκλογική περίοδος για εθνικές και δημοτικές εκλογές είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η «μάχη» της κοπής πίτας είναι η πρώτη που δίνεται, με τους υποψηφίους κάθε επιπέδου να «σπρώχνονται» για φωτογραφίες και χαιρετούρες. Οι υποψήφιοι βεβαίως δεν πάνε απρόσκλητοι στις πίτες, το αντίθετο, η συμμετοχή τους θεωρείται απαραίτητη και επιζητείται από τους διοργανωτές των συγκεκριμένων εκδηλώσεων. Το ωραίο είναι ότι αυτοί που δημοσίως τους καλούν να παρευρεθούν στην πίτα του συλλόγου τους, για να εξασφαλίσουν καμιά χρηματοδότηση, την ίδια ώρα ιδιωτικώς τους λοιδορούν για τη συμμετοχή τους.

Είναι η δυστυχία των πολιτικών, που στην αγωνία τους να φανούν λαϊκοί και κοντά στον κόσμο ανέχονται την περιφορά τους σε ανούσιες εκδηλώσεις αδιάφορων συλλόγων, που στις περισσότερες των περιπτώσεων το μόνο που προσφέρουν είναι πίτες και επιδοτούμενες από δημόσιους πόρους ασήμαντες δράσεις. Το πρόβλημα δεν είναι δηλαδή μόνο η συμμετοχή των πολιτικών στις πίτες, αλλά και το τι κάνουν μια σειρά από σύλλογοι που ζητούν και λαμβάνουν επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις.

Η πολιτική της χαιρετούρας συνδέεται με ένα ολόκληρο σύστημα παραγόντων, που δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Τα πάντα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Οι πολιτικοί καθρεφτίζουν τους πολίτες που εκπροσωπούν. Η ποιότητα των πολιτικών απεικονίζει δηλαδή την αντίστοιχη των ψηφοφόρων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι σφοδροί κατήγοροι των «συστημικών» πολιτικών ψηφίζουν είτε αμόρφωτους μαχαιροβγάλτες είτε αντικοινωνικούς υποστηρικτές ολοκληρωτισμών, που ηδονίζονται με την προοπτική επιστροφής στην εποχή των σπηλαίων.

Οι πολιτικοί έχουν βεβαίως ευθύνη να δώσουν το παράδειγμα και να εκπαιδεύσουν τους πολίτες, για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει και να εκλεγούν -επιστρέφουμε έτσι ξανά στο γνωστό «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα»! Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι ο ελιτισμός της αποχής από τις κοινωνικές δραστηριότητες, όπως η κοπή πίτας, δεν έχει θέση στην πολιτική δράση. Δεν είναι όμως και ορθή επιλογή κάποιος να πηγαίνει όπου τον καλούν χωρίς να αξιολογεί και να λαμβάνει αποστάσεις. Είναι βέβαιο ότι οι εξαιρέσεις έχουν κόστος και δημιουργούν εχθρούς, στέλνουν όμως και το μήνυμα ότι όλα δεν είναι ίδια και οι πολιτικοί δεν είναι αρκούδες για να τις περιφέρουν από πανηγύρι σε πανηγύρι.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 22:04