Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 20:55

Στρατηγική εξασφαλισμένης εκλογικής πανωλεθρίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στρατηγική εξασφαλισμένης εκλογικής πανωλεθρίας

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι εκλογές στις Περιφέρειες είναι περισσότερο πολιτικές και λιγότερο αυτοδιοικητικές. Τα κόμματα παίζουν βασικό ρόλο και στηρίζουν υποψηφιότητες και σχήματα με βάση τις πολιτικές επιδιώξεις της εκάστοτε ηγεσίας τους. Το ποιοι θα είναι υποψήφιοι στην κάθε Περιφέρεια αποφασίζεται δηλαδή από την ηγεσία του κάθε κόμματος και αυτό είναι διαχρονικά κεκτημένο και αμετάβλητο.

Τα κόμματα στηρίζουν σχεδόν πάντα τους εκλεγμένους σε δήμους και Περιφέρειες,  ακόμα και αν αυτοί αμφισβητούνται εσωκομματικά και είναι κόντρα στην ηγεσία. Τα παραδείγματα πολλά, ακόμα και τοπικά. Εκλεγμένοι με φιλικές σχέσεις με την ηγεσία, εφόσον θέλουν θα είναι σίγουρα υποψήφιοι. Στους κανόνες υπάρχουν βεβαίως ελάχιστες εξαιρέσεις -μιλάμε για 1-2 ακραίες περιπτώσεις σε βάθος 20ετίας.

Η πολιτική συγκυρία καθορίζει το πλαίσιο των συμμαχιών. Τη δεκαετία του ‘80 η συμμαχία των «προοδευτικών δυνάμεων» υπό την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οδήγησε στην κυριαρχία της Κεντροαριστεράς στην αυτοδιοίκηση. Στη συνέχεια το αντι-ΠΑΣΟΚ μέτωπο οδήγησε σε άλλες ισορροπίες, για να φτάσουμε στην απόλυτη κυριαρχία της Κεντροδεξιάς στην αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών το 2019.

Τα κόμματα μετά τη δεκαετία του ‘90 κάνουν ανοίγματα σε «προσωπικότητες» και σε στελέχη άλλων κομμάτων. Τα αποτελέσματα των «ανοιγμάτων» χωρίς πλαίσιο ήταν όμως απογοητευτικά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι «συμμαχίες» δεν επιβραβεύτηκαν από τους ψηφοφόρους. Σε όσες έδωσαν νικηφόρο αποτέλεσμα, η συνέχεια ήταν καταστροφική για τα κόμματα και το τοπικό στελεχιακό τους δυναμικό. Οι «μεταγραφές» έχουν προσωπική ατζέντα και ως εκ τούτου τα κόμματα πληρώνουν τελικά ακριβά την καταγραφή μιας νίκης στο χάρτη το βράδυ των εκλογών.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η Ν.Δ. ξεκινά από θέση ισχύος. Έχει εκλεγμένο περιφερειάρχη με έτοιμο σχήμα και μηχανισμό. Υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής ολοκλήρωσης των εθνικών εκλογών, για να συμπληρωθεί ψηφοδέλτιο και να  «τρέξει» η υποψηφιότητα. Τα κόμματα όμως που θέλουν να διεκδικήσουν την ανατροπή δεν μπορούν να περιμένουν. Στα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί η αντίληψη ότι θα ασχοληθούν μετά τις εθνικές εκλογές με δήμους και Περιφέρειες. Νομίζουν ότι θα φτάσουν Ιούλιο χωρίς υποψηφίους και συνδυασμούς και θα πάνε μετά για τη μεγάλη… ανατροπή. Η συγκεκριμένη στρατηγική οδηγεί με βεβαιότητα σε εκλογική πανωλεθρία. Αν δεν μεταβληθεί, στις περισσότερες των περιπτώσεων θα ξέρουμε τον νικητή των εκλογών πριν ψηφίσουμε.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 20:55