Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 22:37

Λύση προβλημάτων για ποιοτικό τουρισμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Λύση προβλημάτων για ποιοτικό τουρισμό

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα περίπτερα τουριστικής πληροφόρησης που έστησε και λειτούργησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου βοήθησαν στην καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες της περιοχής. Μάθαμε έτσι, μέσα από ένα επίσημο δίκτυο, ότι στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας υπάρχει πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας των τουαλετών, έλλειψη τουαλετών ΑµεΑ, αδυναμία πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ανεπαρκής κλιματισμός στο εσωτερικό και κακός φωτισμός στον περιβάλλοντα χώρο, δεν υπάρχει κατάστημα πώλησης τοπικών προϊόντων, τα δρομολόγια του υπεραστικού λεωφορείου είναι αραιά, ενώ δεν υπάρχει αστικό και στάσεις στο πάρκινγκ.
Όλα αυτά δεν αποτελούν βέβαια κάτι καινούργιο. Οι περισσότεροι τα γνωρίζουν και κατά καιρούς έχουν επισημανθεί από πολλές πλευρές, ενώ έχουν γίνει αντικείμενο δημοσιογραφικού ρεπορτάζ και σχολιασμού. Η επίσημη καταγραφή και παρουσίασή τους ως προβλήματα έχει όμως τη δική της σημασία και αξία. Υπάρχει πλέον επίσημη λίστα προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Το Αεροδρόμιο Καλαμάτας θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη και πιθανολογείται ότι θα λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε τουαλέτες, Διαδίκτυο, κλιματισμό και γενικότερα ό,τι έχει να κάνει με τις εγκαταστάσεις. Ο ιδιώτης και μαγαζί για τοπικά προϊόντα θα λειτουργήσει και καλύτερα θα οργανώσει το χώρο, γιατί διαθέτει τη γνώση και την ευελιξία. Έχει αποδειχθεί αυτό σε μια σειρά αντίστοιχων αεροδρομίων που παραχωρήθηκαν και λειτουργούν πλέον με άψογο τρόπο. Αξίζει να υπογραμμίσουμε για μια ακόμα φορά την τεράστια ζημιά που προκάλεσαν στην περιοχή οι δυνάμεις της συντήρησης, που στο όνομα της υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας θυσίασαν το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της περιοχής μπλοκάροντας την παραχώρηση του Αεροδρομίου στην προηγούμενη φάση.
Τα πράγματα με το Αεροδρόμιο -έστω και με τεράστια καθυστέρηση- φαίνεται πως παίρνουν το δρόμο τους, παραμένει όμως το πρόβλημα των υπόλοιπων υποδομών που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά. Η εξασφάλιση επιπλέον χώρων για πάρκινγκ αεροσκαφών, η επέκταση του αεροδιαδρόμου και η αναβάθμιση του εξοπλισμού για τη διαχείριση των πτήσεων είναι τα μεγάλα ζητούμενα της επόμενης περιόδου. Το μεγαλύτερο έργο υποδομής για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι η αναβάθμιση του Αεροδρομίου και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό και να αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα όλων των τοπικών παραγόντων.
Πέρα όμως από τα μεγάλα χρειάζεται να αντιμετωπιστούν και «μικρότερα» αλλά ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό της συγκοινωνιακής σύνδεσης με μέσα μαζικής μεταφοράς. Το καλύτερο, χωρίς αμφιβολία, θα ήταν να υπάρχει τρένο, αλλά επειδή αυτό δεν προβλέπεται για τα πολλά επόμενα χρόνια, το να συντονιστούν τα δρομολόγια υπεραστικού και αστικού ΚΤΕΛ για να εξυπηρετούνται οι επιβάτες του Αεροδρομίου, δεν είναι κάτι δύσκολο. Ενδιαφέρον χρειάζεται και κοινή λογική κόντρα σε κατεστημένες αντιλήψεις και μικροσυμφέροντα.
Εκτός όμως από τα προβλήματα των υποδομών αναδείχθηκε και το ζήτημα της παροχής υπηρεσιών. Η ιστορία με τις ξαπλώστρες στην Καλόγρια και η εμφάνιση του προσώπου της αρπαχτής δεν βοηθούν το συνολικό προϊόν και δυσφημούν την περιοχή. Η Μεσσηνία διαθέτει χιλιόμετρα παραλιών, ουσιαστικά ελεύθερων, και είναι κρίμα η κακή πρακτική σε μία παραλία να χαλάει την εικόνα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αρκεί μία μεμονωμένη κακή πρακτική για να δημιουργήσει αρνητική εικόνα που πλήττει συνολικά την περιοχή.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Περιφέρεια καταγράφουν τα προβλήματα και δείχνουν ταυτόχρονα το δρόμο, στον οποίο πρέπει να κινηθεί η περιοχή για να αξιοποιήσει τον τουρισμό. Η Μεσσηνία και συνολικά η Νότια Πελοπόννησος έχουν τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Η στροφή στον ποιοτικό τουρισμό και στους επισκέπτες του εξωτερικού που μπορούν να πληρώσουν υπηρεσίες επιπέδου, είναι μονόδρομος. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ο ποιοτικός τουρισμός απαιτεί συνεργασίες και συνέργειες σε πολλά επίπεδα. Από τη γαστρονομία μέχρι την ξαπλώστρα και από την παραλαβή της αποσκευής μέχρι το κέρασμα του αποχαιρετισμού. Το κάθε βήμα έχει την αξία και τη βαρύτητά του.
Η παροχή υπηρεσιών στον τουρισμό δεν είναι εύκολη υπόθεση, χρειάζεται συνέπεια και διαρκής προσπάθεια. Η καταγραφή των προβλημάτων είναι το πρώτο βήμα, χρειάζεται να ακολουθήσει η επίλυσή τους. Θα είχε αξία μια παρόμοια εκδήλωση του χρόνου, η οποία θα καταγράφει την πορεία επίλυσης προβλημάτων και την καταγραφή νέων. Να γίνονται όλοι κάθε χρόνο και καλύτεροι. Η αύξηση του εισοδήματος δεν προκύπτει από υπουργικές αποφάσεις αλλά μέσα από διαρκή προσπάθεια και συνεργασίες.

panagopg@gmail.com