Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023 22:49

Να μπουν υπογραφές πριν από τις εκλογές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να μπουν υπογραφές πριν από τις εκλογές

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο διαγωνισμός για την παράκαμψη της Γιάλοβας έγινε τέλη Νοεμβρίου και προχθές ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Οι ρυθμοί δείχνουν ότι μπορεί ακόμα και πριν τις εκλογές να έχουμε σύμβαση για το συγκεκριμένο οδικό τμήμα. Εξέλιξη που δείχνει ότι έργα μπορούν να τρέξουν και με την κλασική μέθοδο κατασκευής.
Η παράκαμψη της Γιάλοβας και ο ανάδοχός του συνδέεται έμμεσα και άμεσα με την υπόθεση του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Μεθώνη, που είναι κολλημένος εδώ και μήνες στην κατάθεση των δικαιολογητικών για τη σύνταξη σύμβασης. Είναι φανερό ότι οι εταιρείες που συγκροτούν το κοινοπρακτικό σχήμα και έχουν ανακηρυχθεί προσωρινοί ανάδοχοι, καθυστερούν να τρέξουν τις διαδικασίες υπογραφής σύμβασης, προκειμένου -όπως λέγεται- να διευθετηθούν εσωτερικές ισορροπίες και ανταγωνισμοί. Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μαζί με την ΑΚΤΩΡ αποτελούν το σχήμα που θα αναλάβει το Καλαμάτα - Μεθώνη.
Το κλείσιμο της εκκρεμότητας στη Γιάλοβα αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία για το Καλαμάτα - Μεθώνη. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα και αν το τελικό «μοίρασμα» των έργων στην περιοχή ήταν αυτό που καθυστερούσε την υπογραφή της σύμβασης. Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση του δρόμου Καλαμάτα - Μεθώνη είναι τεράστια. Αν οι εκλογές γίνουν τον Απρίλιο -όπως είναι και το πιθανότερο- σύμβαση δεν θα έχει υπογραφεί και τα πάντα θα μετατεθούν για μετά. Το μετά είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων… φθινόπωρο και βλέπουμε. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει δυνατότητα να τρέξουν διαδικασίες για να φτάσουμε σε υπογραφή σύμβασης μέσα στο Μάρτιο και όλα δείχνουν ότι αυτό είναι δύσκολο πριν κλείσει η Βουλή.
Το πολιτικό προσωπικό της περιοχής και ειδικότερα όσοι στήριξαν τη συγκεκριμένη διαδικασία εκτέλεσης του έργου και αναπαρήγαγαν τις διαβεβαιώσεις για έναρξη εργασιών από μήνα σε μήνα, είναι εκτεθειμένοι στους πολίτες της περιοχής. Το τελευταίο διάστημα που έχει διαφανεί η αρνητική εξέλιξη έχουν κρυφτεί «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα»! Όσο ακόμα είναι καιρός οφείλουν να εξαντλήσουν την όποια επιρροή τους και να πιέσουν αυτούς που τους διαβεβαίωναν, προκειμένου να υπογραφεί σύμβαση και να αρχίσει να τρέχει η κατασκευή του έργου. Μετά τις εκλογές θα υπάρχουν άλλοι πρωταγωνιστές και ενδεχομένως άλλες προτεραιότητες. Επιπρόσθετα, η εμπειρία δείχνει ότι μόνο στη φάση του έντονου πολιτικού κόστους τρέχουν διαδικασίες και υλοποιούνται έργα. Φοβούμαστε ότι αν χαθεί η συγκυρία, θα περιμένουμε πολλά χρόνια ακόμα.

panagopg@gmail.com