Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 20:37

Αυξήσεις και αλλαγές στο σύστημα υγείας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι η καθημερινή διαπίστωση όλων. Καμία δομή υγείας της Μεσσηνίας δεν είναι επαρκώς στελεχωμένη, με τις διαμαρτυρίες των πολιτών να είναι απολύτως δικαιολογημένες. Την ίδια ώρα, το προσωπικό που στελεχώνει τις δομές υγείας υποχρεώνεται σε μετακινήσεις για να καλυφθούν τα κενά και σε υπερβολικές εφημερίες, ενώ οι αμοιβές του είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Η υπερκόπωση είναι προφανώς σε βάρος της εξυπηρέτησης των ασθενών, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες για λάθος. Η εργασιακή πίεση δημιουργεί συγκρούσεις και προκαλεί εκνευρισμό. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι λογικό νέοι γιατροί να μην θέλουν να μπουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, ειδικά στην επαρχία. Το ιδιωτικό ιατρείο και η εργασία στο εξωτερικό είναι δικαίως η βασική επιλογή των νέων γιατρών. Το πρώτο λοιπόν που απαιτείται είναι να καταστεί ελκυστική η απασχόληση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται υψηλότερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το ζήτημα της αμοιβής είναι κομβικό και φαίνεται πως το έχει αντιληφθεί το πολιτικό σύστημα. Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των αμοιβών. Μόνο με ελκυστικές αμοιβές μπορεί να υπάρξει στροφή και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στις δημόσιες δομές υγείας.

Εφόσον η εργασία στο δημόσιο σύστημα γίνει ελκυστική θα μπορέσουν να τεθούν και τα απαραίτητα ποιοτικά στοιχεία αξιολόγησης. Δεν πρέπει, δηλαδή, να μας αρκεί ένα απλώς στελεχωμένο σύστημα, αλλά αυτό να προσφέρει αποτελεσματικές και  ποιοτικές υπηρεσίες. Έχουμε ένα σύστημα με δεκάδες μικρά νοσοκομεία και άλλες δομές, με τα περισσότερα περιστατικά να οδηγούνται τελικά σε κεντρικά νοσοκομεία ή σε ιδιωτικές κλινικές. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι έχουμε ένα δημόσιο σύστημα, που στοιχίζει ακριβά στους φορολογούμενους και ταυτόχρονα ένα ιδιωτικό, που το πληρώνουν επίσης ακριβά οι πολίτες. Χρειάζεται να σταματήσουν οι πολίτες να αιμορραγούν οικονομικά όταν αρρωσταίνουν και αυτό δεν θα συμβεί αν δεν υπάρξει συνολικός ανασχεδιασμός του συστήματος. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και το εύκολο είναι να δείχνει ο καθένας με το δάχτυλο τις ελλείψεις και να υπόσχεται αυξήσεις. Το χρήσιμο όμως είναι όλα να συνδέονται θεσμικά και να δημιουργούνται δομές που θα λύνουν το πρόβλημα, δημιουργώντας ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας.  

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 20:51