Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 20:21

Επιλογές του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Επιλογές του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με τις υποσχέσεις να δίνουν και να παίρνουν. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα όσα λέγονται τους μήνες πριν από τις εκλογές δεν πρέπει να τα λαμβάνει κανένας σοβαρά υπόψη του. Το πιθανότερο είναι να μείνουν χωρίς αντίκρισμα και να τα θυμηθεί πάλι κάποιος λίγο πριν από τις επόμενες εκλογές. Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, για παράδειγμα, δημοπρατήθηκε λίγο πριν από τις προηγούμενες εκλογές και μετά από 4 χρόνια δεν έχει ακόμα υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου! Και αν υπογραφεί, αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές -ελπίζουμε όχι λίγο πριν από τις επόμενες. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δημοπράτησης και κατασκευής του έργου προκρίθηκε και χειροκροτήθηκε από συγκεκριμένους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες ως το πλέον ορθολογικό που θα οδηγούσε στην άμεση κατασκευή του δρόμου. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί κάποιος, που γνωρίζει πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, να λάβει τοις μετρητοίς τις πρόσφατες εξαγγελίες για την ίδρυση Ναυτικής Ακαδημίας μέσω ΣΔΙΤ στον Τζωρέικο βάλτο της Μπούκας. Πρόκειται για το ξαναζέσταμα παλιότερης εξαγγελίας, η οποία έρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα και μετά ξεχνιέται. Το πιθανότερο είναι και τώρα να συμβεί το ίδιο. Να ξεχαστεί δηλαδή μετά τις εκλογές. Ακόμα όμως και αν δεν ξεχαστεί, η συγκεκριμένη υποδομή ελάχιστα θα συμβάλει στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής.

Η περιοχή από τη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας μέχρι το Πεταλίδι, λόγω και της μεγάλης επένδυσης του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου με το Navarino Blue στη Βελίκα, μπαίνει σε μία νέα εποχή ανάπτυξης. Οι παλινωδίες με τη χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος και η καθυστέρηση της κατασκευής του έχουν τεράστιο κόστος. Η περιοχή χρειάζεται υποδομές και ρυθμίσεις, προκειμένου να υποδεχτεί επενδύσεις και να αναπτυχθεί τουριστικά. Οι σχολές για ναυτικούς και οι παραθεριστικοί ξενώνες για στρατιωτικούς δεν αποτελούν επιλογές του μέλλοντος αλλά του παρελθόντος. Κανένας προφανώς δεν λέει να μην γίνουν. Να γίνουν, αλλά είναι πολύ λίγο και με αμφίβολη συμμετοχή στην ανάπτυξη της περιοχής. Είναι καιρός το πολιτικό σύστημα να δει πέρα από τις κρατικές τουριστικές επενδύσεις και να δώσει χώρο στον ιδιωτικό τομέα, που μπορεί να φέρει χιλιάδες ξένους τουρίστες και όχι μερικές δεκάδες Έλληνες παραθεριστές.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 20:55