Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 21:35

Εχει τελειώσει η εποχή του χύμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εχει τελειώσει η εποχή του χύμα

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών “Νηλέας” Γιώργος Κόκκινος σε συνεντεύξεις τους στην «Ε» του Σαββατοκύριακου βάζουν το πλαίσιο της σύγχρονης γεωργίας που έχει ανάγκη η Μεσσηνία.
Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος επισημαίνει ότι χρειάζεται να αυξηθούν οι αποδώσεις και να μειωθεί το κόστος παραγωγής τονίζοντας: «Σήμερα είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε, με το ισχυρό ανταγωνιστικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στις αγορές για τα προϊόντα της περιοχής, να είμαστε στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας, να μειώσουμε τη χρήση των εισροών και κυρίως των λιπασμάτων... Ξέρουμε πολύ καλά ότι για να υλοποιήσουμε καινούργια πράγματα, για να βάλουμε τη γεωργία της ακριβείας, την έξυπνη γεωργία στις καλλιέργειές μας, για να ορθολογικοποιήσουμε την άρδευση και τη θρέψη, χρειαζόμαστε τους αισθητήρες, τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια, την αξιοποίηση της γνώσης που υπάρχει».
Ο Γιώργος Κόκκινος από την πλευρά του σημειώνει ότι «θα πρέπει πλέον να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που δεν θα στηρίζεται στη μονοκαλλιέργεια αλλά στην πολυσυλλεκτικότητα και πολυλειτουργικότητα, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα αλλά και στο δίπολο αυτάρκεια - επάρκεια τροφίμων. Συνεπώς χρειάζεται ένας νέος προσανατολισμός για το ελαιόλαδο που θα πρέπει να στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού ελαιώνα και της δημιουργίας μιας πράσινης γεωργικής επιχειρηματικότητας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Παράλληλα θα πρέπει να δούμε σοβαρά και με σχέδιο την εγκατάσταση νέων καλλιεργειών και τη δημιουργία υποδομών… Ο αγροδιατροφικός τομέας καλείται να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο εφόσον πρέπει να σηκώσει το βάρος αφενός της αυτάρκειας και της επάρκειας τροφίμων και αφετέρου της συγκράτησης νέων ανθρώπων στο επάγγελμα και στην ύπαιθρο».
Κοινή διαπίστωση και των δύο είναι ότι για να έχει μέλλον ο αγροτικός τομέας χρειάζεται να αλλάξει και να προσανατολιστεί στη σύγχρονη γνώση και την καινοτομία. Να γίνει δηλαδή ανταγωνιστικός. Όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί, πρέπει να περάσουμε από τον ισχύοντα τρόπο παραγωγής των παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής σε μια συνολική αναθεώρηση και του τι παράγουμε και του πώς το παράγουμε. Να προσαρμοστούμε στις ανάγκες των καταναλωτών και να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να μειώσουμε το κόστος. Να φτάσουμε δηλαδή σε ένα επίπεδο που να μην εξάγουμε χύμα προϊόντα, αλλά και να μην εισάγουμε τα πάντα χύμα. Να φύγουμε από το χύμα και να πάμε στο πιστοποιημένο και το επώνυμο. Δεν είναι εύκολο, αλλά μόνο έτσι θα διατηρηθεί η αγροτική παραγωγή στο μέλλον.

panagopg@gmail.com