Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 21:39

Το κοινό συμφέρον βρίσκεται στη συνεργασία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το κοινό συμφέρον βρίσκεται στη συνεργασία

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στα 50 λεπτά είναι η τιμή της πρώιμης πατάτας που βγαίνει αυτή την περίοδο σε Μεσσήνη και Μπουρνιά. Σε αυτό το επίπεδο η τιμή, σε συνδυασμό με καλές αποδόσεις, δεν είναι καταστροφική για τους παραγωγούς. Το ζήτημα απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε είναι να παραμείνει η τιμή σε αυτό το επίπεδο και να μην κατρακυλήσει, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζημιές στους αγρότες της περιοχής. Για να διατηρηθεί η τιμή σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται να υπάρξουν μια σειρά από κινήσεις με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στον κύκλο της διαχείρισης του προϊόντος.

Ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας μιλώντας για το θέμα στην «Ε» έκανε πρόταση συνεργασίας εμπόρων και παραγωγών, έτσι ώστε να διατηρηθεί η τιμή σε αντιπροσωπευτικό επίπεδο σε σχέση με την αγορά. Ζήτησε να γίνει συμφωνία των 5 εμπόρων - τυποποιητών της περιοχής και κάθε Δευτέρα στο Δημαρχείο Μεσσήνης, παρουσία αντιπροσωπείας των παραγωγών, να συζητούν τις πληροφορίες της αγοράς για τη διαμόρφωση των τιμών, για να μην πέφτουν χωρίς λόγο από τέχνασμα των χονδρεμπόρων της Αθήνας και την πληρώνουν πάντα οι παραγωγοί. Και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γκούμα, θα προστατεύσει πέρα από τους παραγωγούς και το εισόδημα των τυποποιητών - εμπόρων.

Η πρόταση έχει λογική και φαίνεται πως το κοινό συμφέρον όλων βρίσκεται στη συνεργασία. Τα πράγματα προφανώς και δεν θα είναι εύκολα, αλλά χρειάζεται να αναζητηθεί κοινός τόπος για να παραμείνει το συγκεκριμένο προϊόν στην περιοχή. Οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς το προϊόν, το οποίο αν δεν στηριχθεί και από αυτούς θα εγκαταλειφθεί. Οι αγρότες από τη δική τους πλευρά χρειάζεται να δουν το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους και να προχωρήσουν σε μόνιμες συνεργασίες και όχι σε ευκαιριακές πωλήσεις, που μακροχρόνια οδηγούν σε αδιέξοδο. Το μέλλον κάθε προϊόντος βέβαια είναι η ποιότητα και η πιστοποίησή του και από αυτό δεν εξαιρείται η πατάτα.