Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 21:19

Θα σπαταλήσουμε και την ευκαιρία των 70.000 ευρώ;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η αύξηση της αγροτικής παραγωγής με την εγκατάσταση νέων αγροτών στην περιφέρεια θεωρείται από πολλούς ένα από τα κλειδιά που μπορούν να οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση και την επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η διέξοδος στην γεωργία και την κτηνοτροφία μπορεί να προσφέρει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

 

Οι σημερινοί αγρότες είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους μεγάλης ηλικίας, ενώ η παραγωγή της χώρας στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα ανειδίκευτα χέρια των μεταναστών εργατών  

Οι νέες καλλιέργειες αλλά και η διατήρηση των παλαιών απαιτούν την ενασχόληση νέων ανθρώπων. Οι νέοι αγρότες θα πρέπει όμως να διαθέτουν ειδικές γνώσεις ή να ξέρουν πώς μπορούν να κατακτήσουν την εξειδικευμένη γνώση που απαιτείται. Θέλουμε δηλαδή ένα νέο τύπο αγροτών που θα αξιοποιεί τη γη παράγοντας περισσότερες μονάδες προϊόντος, καλύτερης ποιότητας και βέβαια με χαμηλότερο κόστος απ' ό,τι τα προϊόντα των ανταγωνιστών στο διεθνές περιβάλλον. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου δεν είναι δύσκολη αν υπάρξει συνειδητοποίηση σε ατομικό και πολιτικό επίπεδο ότι πρέπει να ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα προκειμένου να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης.

Η «ανάπτυξη» δεν πρόκειται να έλθει ούτε από τον ουρανό ούτε με την ψήφιση νόμων και διαταγμάτων, αλλά μόνο με την πραγματική αύξηση της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Η ανάπτυξη που οφειλόταν στην αύξηση της κατανάλωσης μέσω δανεικών του Δημοσίου, έσκασε με κρότο και δεν πρόκειται να επαναληφθεί σε ορατό τουλάχιστον χρόνο. Με δυο λόγια, πρέπει να ξεχάσουμε την πιθανότητα το κράτος να δίνει έμμεσα και άμεσα δανεικά  λεφτά για να επιτυγχάνονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης μέσω της κατανάλωσης προϊόντων. Επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχει νόημα να αναζητούμε πορεία εκτός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πλαισίου οργάνωσης και ως εκ τούτου να σταματήσουμε να αναπαράγουνε θεωρίες κλειστών συνόρων, περιορισμών και άλλα λαϊκίστικα φούμαρα. 

Μέσα λοιπόν στο πλαίσιο του κεκτημένου της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που συναντάμε στο δρόμο μας. Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντάσιαν Τσιόλος μιλώντας προχθές σε συνέδριο στην Αθήνα ανακοίνωσε ότι η νέα ΚΑΠ έχει στραμμένη την προσοχή της στους νέους αγρότες και υποχρεώνει τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, η επιδότηση για την εγκατάσταση μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 70.000 ευρώ ανά νέο αγρότη τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «επιλέξαμε να στηρίξουμε τους νέους σε ηλικία αγρότες και όχι τους νεοεισερχόμενους στη γεωργία. Διότι ο νέος αγρότης θα πάρει τα 70.000 ευρώ για την εγκατάσταση, αλλά θα παραμείνει στη γεωργική παραγωγή για δεκαετίες». 

 

Μέχρι τώρα η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ είχε περιοριστεί στις παραλλαγές του «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» των επιδοτήσεων. Θα πάρει το τάδε προϊόν επιδότηση ή όχι; Ποια περιοχή θα χάσει και ποια θα κερδίσει δυο πεντάρες παραπάνω; Το γνωστό εδώ και χρόνια μίζερο παζάρι που οδηγούσε σταδιακά στην εγκατάλειψη της παραγωγής προς όφελος της επιδοτούμενης ετεροαπασχόλησης. Είναι καιρός λοιπόν να σταματήσουμε τη συζήτηση που οδηγεί στην αναπαραγωγή των ίδιων αδιεξόδων. Είναι η στιγμή που πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία. Να δημιουργήσουμε προγράμματα που θα δίνουν διεξόδους χωρίς εμπόδια και προβλέψεις που τροφοδοτούν τη γραφειοκρατία της διαφθοράς. Να πάρουν όσο περισσότεροι γίνεται τα 50.000 και τα 70.000 για να ξεκινήσουν δίνοντας απασχόληση σε νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη και ιδέες. Να δημιουργήσουμε ένα θετικό κλίμα δημιουργίας που θα οδηγεί την αγροτική παραγωγή, αλλά και την χώρα σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. 

 

 

 

panagopg@gmail.com