Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 19:00

Κλείστε τα μαγαζιά... να μη σας πάρουν το εμπόρευμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)
Κλείστε τα μαγαζιά... να μη σας πάρουν το εμπόρευμα

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς διδακτορικό στην Οικονομία για να κάνει την απλή παρατήρηση ότι, και στη Μεσσηνία, τα μαγαζιά θ' ανοίγουν τελικά τις Κυριακές στις ήδη αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές, ενώ θα παραμένουν κλειστά στις υπανάπτυκτες και τις αναπτυσσόμενες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, τα μαγαζιά θα ανοίγουν όλες τις Κυριακές του χρόνου στο Δήμο Δυτικής Μάνης και τις περισσότερες Κυριακές στις τουριστικές περιοχές του Δήμου Πύλου-Νέστορος, ενώ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων θα μένουν κλειστά στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Τριφυλίας. 

Εξίσου... αχρείαστο είναι λοιπόν το διδακτορικό για να βγάλει κανείς το συμπέρασμα πως η απόφαση αυτή οδηγεί σε όξυνση των αντιθέσεων - αφού ευνοεί την ανάπτυξη μόνο των... ήδη αναπτυγμένων, ενώ στερεί την αναπτυξιακή προοπτική από τις υπανάπτυκτες και τις αναπτυσσόμενες περιοχές. Το τραγικό εδώ είναι ότι οι λαλίστατοι κατά τα άλλα δήμαρχοι Καλαμάτας, Μεσσήνης και Τριφυλίας σιώπησαν επιδεικτικά, αφήνοντας τον αντιπεριφερειάρχη να αποφασίσει για ένα θέμα που -μεταξύ άλλων- αφορά την οικονομική ανάπτυξη των δήμων τους. Προφανώς οι... σιωπηλοί εν προκειμένω δήμαρχοι δεν έχουν πάρει μυρωδιά τις αναπτυξιακές δυνατότητες των δήμων τους, ούτε τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στη Μεσσηνία μετά την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου και τη λειτουργία της Costa Navarino.

Η Καλαμάτα, η Κυπαρισσία και η Μεσσήνη βέβαια, είτε το θέλουν οι δήμαρχοι, οι φορείς και οι συντηρητικοί επιχειρηματίες είτε όχι, αργά ή γρήγορα θα εξελιχθούν σε τουριστικούς προορισμούς. Αυτό όμως θα συμβεί πολύ πιο γρήγορα αν οι δημοτικές αρχές αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και δημιουργήσουν τις συνθήκες που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός τουριστικού προορισμού. Με άλλα λόγια, οι δήμαρχοι οφείλουν να μπουν μπροστά από την κοινωνία και ν' ανοίξουν τις πόρτες της αγοράς, που τις κρατούν ερμητικά κλειστές τα συντεχνιακά συμφέροντα και οι κοντόφθαλμες πρακτικές.

Μεταξύ άλλων, οι δημοτικές αρχές Τριφυλίας, Μεσσήνης και Καλαμάτας θα πρέπει μέσα από έναν νέο χωροταξικό σχεδιασμό να δώσουν γη και κίνητρα για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, καθώς τα υπάρχοντα δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο. Θα πρέπει επίσης να δώσουν έξτρα κίνητρα στους ταξιδιώτες, για να επιλέξουν να επισκεφτούν τον αστικό προορισμό της Καλαμάτας και τους ημιαστικούς της Μεσσήνης και της Κυπαρισσίας. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται πρώτα απ' όλα να επεκταθεί το υπάρχον δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, και να λειτουργούν τα μαγαζιά μ' ένα ωράριο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών. Μόνο έτσι η Καλαμάτα, η Κυπαρισσία και η Μεσσήνη μπορούν να γίνουν προορισμοί του Σαββατοκύριακου - προσφέροντας τουλάχιστον όσα προσφέρουν όλοι οι άλλοι καθιερωμένοι προορισμοί, παντού στον κόσμο.

Οποιος νομίζει ότι η Καλαμάτα θα αναπτυχθεί τουριστικά με κλειστά μαγαζιά Κυριακές και Σαββατόβραδα στο Ιστορικό Κέντρο, μάλλον ζει το δικό του... success story πριν την πλήρη κι ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Οποιος νομίζει ότι η Μεσσήνη θα αναπτυχθεί τουριστικά χωρίς πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, και με μοναδικούς επισκέπτες τους ετεροδημότες απ' το Τρίκορφο και το Καρτερόλι, μάλλον ζει το μύθο του ξεχασμένος στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Κι όποιος νομίζει ότι είναι τουριστική ατραξιόν το μποτιλιάρισμα και η έλλειψη χώρων στάθμευσης στην Ανω Πόλη της Κυπαρισσίας, μάλλον δεν έχει περάσει ποτέ του από την Πλάκα και το μυαλό του ζει σ' ένα χωριό του 19ου αιώνα.

Δυστυχώς, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας ούτε θέλουν ούτε μπορούν να μπουν μπροστά από την κοινωνία και να δώσουν με τις αποφάσεις τους την ώθηση που χρειάζεται η οικονομία για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Μοιραίοι κι άβουλοι όπως πάντα, κρύφτηκαν πίσω από τις αποφάσεις των εμπορικών συλλόγων, στο όνομα της δημοκρατίας του λαϊκισμού. Δημοκρατία όμως δεν είναι να φοβάσαι ως αιρετός ηγέτης να πάρεις αποφάσεις που θα στενοχωρήσουν πρόσκαιρα τις συντεχνίες και τα κοντόφθαλμα συμφέροντα. Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο οι ηγέτες εκλέγονται για να εκφράζουν το κοινό συμφέρον και όταν χρειάζεται να συγκρούονται με το κατεστημένο, ανοίγοντας δρόμους για την ευημερία της κοινωνίας στις νέες συνθήκες.

 

Αντιθέτως, στο βασίλειο του λαϊκισμού, οι δήμαρχοι και οι υπόλοιποι αιρετοί προτιμούν να χαϊδεύουν αυτιά πίσω από κλειστές πόρτες, ψιθυρίζοντας καθησυχαστικά στους πελάτες τους: “Κλείστε τα μαγαζιά... να μη σας πάρουν το εμπόρευμα”.

Θανάσης Λαγός

lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 00:10