Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 16:50

Οι αστοί επέλεξαν βαλκανική μιζέρια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οι αστοί επέλεξαν βαλκανική μιζέρια

 Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα για μια ακόμα φορά στο χείλος του γκρεμού, καθώς η κυβέρνηση τα έχει στυλώσει και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν υπάρχει περιθώριο για νέα μέτρα γιατί υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής και εκτροπής του πολιτεύματος. 

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης, αν η κυβέρνηση επιβάλει νέα μέτρα στα συνήθη υποζύγια και αφήσει -όπως και τις προηγούμενες φορές- στο απυρόβλητο τα λαμόγια, τους μεγαλοφοροφυγάδες και τα προνόμια των συντεχνιών. Αντιθέτως όμως κανένας δεν θα ξεσηκωθεί αν πληρώσουν φόρους καμιά εκατοστή μεγαλοεπιχειρηματίες της λίστας Λαγκάρντ ή αν μπουν φυλακή όσοι δεν πλήρωσαν ποτέ τους ασφαλιστικές εισφορές. 

Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα προτίμησαν να πάρουν οριζόντια μέτρα σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων, για να μην πειράξουν τους... πελάτες τους. Παράλληλα επέβαλλαν ακόμα μεγαλύτερους και περισσότερους φόρους για να μπορούν να τρέφουν τους κηφήνες του πελατειακού κράτους. Ετσι οι επιχειρήσεις πληρώνουν χαράτσια για να συντηρηθούν οι κρατικοδίαιτοι κηφήνες. Ετσι οι πολίτες με τους πετσοκομμένους τους μισθούς πληρώνουν χαράτσια για να συνεχίσουν το πάρτι οι καλομαθημένοι πελάτες του κομματικού κράτους. Ετσι βαδίζουμε με μαθηματική ακρίβεια προς την πλήρη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν μονόδρομοι στην πολιτική, στην οικονομία ή στην Ιστορία. Αντιθέτως πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να αρθούν τα αδιέξοδα - αρκεί να υπάρχει βούληση και πίστη από όσους αποφασίζουν κι από όσους προσπαθούν να βρουν το μονοπάτι προς την κορυφή. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, φαίνεται ότι... και ο Θεός και ο διάβολος έχουν συμφωνήσει για να χρεοκοπήσει πλήρως και ανεξέλεγκτα η ελληνική οικονομία. Διαφορετικά δεν εξηγείται η στάση όλων αυτών που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να φύγουμε από την Ευρώπη και να επιστρέψουμε στη βαλκανική μιζέρια. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν ευθύνονται μόνο οι πολιτικοί για το σημερινό μας αδιέξοδο: Ευθύνεται κυρίως και περισσότερο από όλους η αστική τάξη που συνεχίζει αμέριμνη τις διακοπές της στη Μύκονο και στην Αράχοβα, πιστεύοντας ότι και στην Ελλάδα της δραχμής θα εξακολουθήσει να έχει τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των παρατάξεων της παρακμής. 

Οπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, η ελληνική αστική τάξη δεν θέλει να γίνει ευρωπαϊκή, είτε γιατί έτσι έμαθε είτε γιατί φοβάται τον ανταγωνισμό. Προτιμά λοιπόν τη σιγουριά των... υποτιμήσεων του νομίσματος, που καθιστά τα προϊόντα φτηνά και άρα ανταγωνιστικά, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να παράγει ποιοτικά προϊόντα χαμηλού κόστους. 

Ακόμα και αυτή η επιδίωξη θα ήταν ίσως θεμιτή, αν οι Ελληνες αστοί έβγαιναν κι έλεγαν ξεκάθαρα ότι δεν συμφέρει τη χώρα μας το σκληρό νόμισμα και ότι το ευρώ μάς στερεί το πλεονέκτημα που μας δίνει ένα υποτιμημένο φτηνό νόμισμα. Τότε ακόμα και οι πιο φιλοευρωπαίοι θα συζητούσαν μια ενδεχόμενη έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, καθώς οι βιομήχανοι θα παραδέχονταν ότι είναι ανίκανοι να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και οι ξενοδόχοι ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Σε αυτή την περίπτωση όμως, είτε μέσα στη ζώνη του ευρώ είτε μέσα στη βαλκανική μιζέρια, το κράτος θα έπρεπε να σταματήσει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που έχουν παραδεχτεί ότι είναι... ανίκανες - γιατί δεν έχει νόημα να δίνεις δάνεια και επιδοτήσεις σε όποιον δεν μπορεί παράγει με χαμηλό κόστος ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες. 

Για να διατηρήσει λοιπόν η ελληνική αστική τάξη το μελλοντικό δικαίωμά της στις επιδοτήσεις και τα θαλασσοδάνεια, δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση, αλλά τηρεί μια παθητική ουδετερότητα αφήνοντας να αλωνίζουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οι αντιευρωπαίοι και οι εθνικολαϊκιστές. Οποιος αμφιβάλλει γι' αυτό δεν έχει παρά να ανοίξει την τηλεόραση ή να διαβάσει αθηναϊκές εφημερίδες, και αμέσως θα διαπιστώσει ότι παντού κυριαρχούν οι εθνικολαϊκιστές που βρίζουν την τρόικα και τους δανειστές. Εσείς τι πιστεύετε; Οτι η αστική τάξη δεν έχει χρήματα για να χρηματοδοτήσει Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που θα έχουν φιλοευρωπαϊκή στάση υπέρ των μεταρρυθμίσεων; Ή ότι αφήνει επίτηδες τους εθνικολαϊκιστές να οδηγούν τη Ελλάδα στη βαλκανική μιζέρια; Βεβαίως υπάρχει και τρίτη εκδοχή ακόμα πιο ακραία: Σύμφωνα με αυτήν, οι Ελληνες αστοί δεν έχουν ταξική συνείδηση και θεωρούν ότι θα συνεχίσουν τις διακοπές τους στη Μύκονο και την Αράχοβα ακόμα κι αν κυβερνήσει η... ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

 Ανεξάρτητα όμως από την αιτία, το αποτέλεσμα είναι ένα και μοναδικό: Η ελληνική οικονομία βαδίζει προς την πλήρη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ενώ η αστική τάξη ετοιμάζεται για χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Αράχοβα, αφήνοντας τους εθνικολαϊκιστές να οδηγούν το λαό πίσω στη βαλκανική μιζέρια.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 16:53