Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 21:02

Τίποτα δεν είναι "δωρεάν", όλα τα έχεις πληρωμένα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

"Η συνδρομή του κράτους θα είναι αναγκαία σε οικονομικό επίπεδο για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Δεν μπορούν οι πολίτες να σηκώσουν το οικονομικό βάρος". Αυτό δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, χωρίς φυσικά να εξηγήσει πού θα βρει το κράτος τα χρήματα για τη διαχείριση. 

Ο κ. Νίκας, όπως και όλοι οι πολιτικοί που χαϊδεύουν τα αυτιά των... πελατών, αφήνει να εννοηθεί ότι το κράτος είναι -ή έχει- μια χρηματομηχανή που κόβει χαρτονομίσματα για τις ανάγκες της κοινωνίας. Σύμφωνα με αυτή τη γνωστή λαϊκίστικη θεωρία, που δυστυχώς την πιστεύει η πλειοψηφία των Ελλήνων, η κρατική χρηματομηχανή μπορεί να δουλεύει ασταμάτητα και η ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά εξαρτάται μονάχα από τη βούληση της κάθε κυβέρνησης. Σύμφωνα πάντα με την ίδια θεωρία, καλοί πολιτικοί είναι όσοι βάζουν τη χρηματομηχανή να δουλέψει στο φουλ, ενώ κακοί είναι όσοι την αφήνουν αχρησιμοποίητη.

Δυστυχώς η παραπάνω θεωρία δεν διεκδικεί Νόμπελ Οικονομίας, αφού όλοι οι λογικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως η περίφημη χρηματομηχανή είναι ανύπαρκτη. Επίσης, ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών γνωρίζουν ότι τα χρήματα που δαπανά το κράτος προέρχονται είτε από φόρους είτε από δανεισμό... Οσο λοιπόν το ελληνικό κράτος δανειζόταν με χαμηλά επιτόκια, όλα πήγαιναν καλά, αφού οι δήμαρχοι ικανοποιούσαν τις ανάγκες των πελατών μέσω κρατικών δαπανών. Το παραμύθι βέβαια δεν είχε αίσιο τέλος, γιατί λόγω χρεοκοπίας στέρεψαν οι πηγές του δανεισμού. Τότε οι παραμυθάδες άλλαξαν σκοπό και το γύρισαν στο τσάμικο με αντιμνημονιακά τραγούδια. Ομως εξακολουθούν να ζητούν χρήματα από το κράτος, κρύβοντας ότι τελικώς τα χρήματα αυτά τα πληρώνουν οι πολίτες, μέσω των φόρων. 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τελειώνουμε μ' αυτά τα παραμύθια και να πούμε την απλή αλήθεια: Τίποτα δεν είναι δωρεάν· όλα τα πληρώνουμε πανάκριβα μέσω των φόρων. Ακόμα κι αυτοί που δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος, κάθε φορά που αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν πληρώνουν ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους. Αυτά είναι τα χρήματα που ξοδεύει το κράτος, κάθε φορά που ο κ. Νίκας ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός ζητάει «να πληρώσει το κράτος». Ουσιαστικά δηλαδή, ο κ. Νίκας ζητάει από τους πολίτες να πληρώσουν για τα σκουπίδια, αλλά να μην πληρώσουν στο ταμείο του δήμου του, ώστε να μπορεί αυτός στη συνέχεια να βγάζει πύρινους λόγους κατά του κακού κράτους που κλέβει τους πολίτες. 

Εννοείται ότι αυτά δεν τα λέει μόνο ο κ. Νίκας. Τα λένε οι αυτοδιοικητικοί και οι πολιτικοί από όλα τα κόμματα. «Να πληρώσει το κράτος», λένε νεοδημοκράτες, πασόκοι, συριζαίοι, κουκουέδες, δημαρίτες, ανεξάρτητοι και χρυσαυγίτες - εννοώντας ότι θα πληρώσεις εσύ. Την επόμενη φορά που θα σου το πουν λοιπόν, μπορείς να τους απαντήσεις: «Το κράτος δεν έχει χρηματομηχανή. Εγώ πληρώνω πάντα, μέσω των φόρων».

 Μήπως έχει αντίρρηση κανείς;

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 12:17