Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 12:13

Τζάμπα τουριστική προβολή... αμφίβολης αποτελεσματικότητας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι τοπικοί άρχοντες ετοιμάζονται να εκδράμουν σε διάφορες εκθέσεις, δήθεν για να προβάλουν το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας ή της Πελοποννήσου - ενώ στην πραγματικότητα απλώς θα κάνουν οι ίδιοι τουρισμό, για να φωτογραφηθούν στα περίπτερα που έχουν στηθεί με δημόσιο χρήμα. 

Για ποιο λόγο πάνε στις εκθέσεις οι τοπικοί άρχοντες και όχι οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων και των καταστηματαρχών... ειλικρινά δεν γνωρίζω. Υποπτεύομαι όμως ότι, επειδή ο τουριστικός κλάδος δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη, απλώς βολεύεται μ' αυτή τη δωρεάν τουριστική προβολή που γίνεται με χρήματα των φορολογούμενων. 

Με άλλα λόγια: Ο τουριστικός κλάδος προτιμά μια δωρεάν, αμφίβολης αποτελεσματικότητας προβολή, από μια ακριβή καμπάνια με μετρήσιμα αποτελέσματα. Γι' αυτό κάθε χρόνο οι τοπικοί άρχοντες κάνουν… εκθεσιακό τουρισμό στις ωραιότερες πόλεις του κόσμου, χωρίς κανένας να διαμαρτύρεται ή τουλάχιστον να ρωτάει για τα αποτελέσματα της καμπάνιας τους. Ή μάλλον για να λέμε όλη την αλήθεια, για την αποτελεσματικότητα ρωτάει συνήθως η εκάστοτε αντιπολίτευση - με στόχο να γίνει η ίδια δημοτική ή περιφερειακή αρχή, ώστε να μπορέσει με τη σειρά της να κάνει εκθεσιακό τουρισμό. 

Ειλικρινά, δεν τρέφω αυταπάτες ότι θα αλλάξει κάτι τα απόμενα χρόνια. Αντιθέτως πιστεύω ότι η νοοτροπία της παρακμής είναι βαθιά ριζωμένη στην Ελλάδα και ότι θα χαθεί τουλάχιστον μια γενιά μέχρι να γυρίσουμε σελίδα. Ετσι λοιπόν πιστεύω ότι και φέτος, τόσο οι ξενοδόχοι όσο και γενικότερα οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, θα "αναθέσουν" ατύπως στην τοπική αυτοδιοίκηση την τουριστική προβολή της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η Costa Navarino απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα - αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύουν  ότι  η "τρισκατάρατη" ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να πετύχει εκεί που συνήθως αποτυγχάνει το δυσκίνητο κράτος-πατερούλης και η... μανούλα αυτοδιοίκηση. 

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα ταξίδια των αυτοδιοικητικών, όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου οφείλει να μελετήσει προσεκτικά τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το 2013. Θα διαπιστώσει τότε ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2013 έκαναν ρεκόρ, με άνοδο 5% και 1,087 δισεκατομμύρια ταξιδιώτες. Σύμφωνα δε με τα ίδια στοιχεία, που δημοσιεύει "Το Βήμα": 

«Η Ρωσία και η Κίνα ξεχωρίζουν με διαφορά μεταξύ των 10 σημαντικότερων χωρών προέλευσης στον κόσμο. Η Κίνα, η οποία αναδείχθηκε η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού το 2012, με δαπάνες 102 δισ. δολαρίων, σημείωσε αύξηση των δαπανών κατά 28% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2013. Την ίδια χρονιά, η Ρωσική Ομοσπονδία, η 5η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού, παρουσίασε αύξηση 26% μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από την άλλη πλευρά, οι επιδόσεις βασικών αγορών προέλευσης και προηγμένων οικονομιών, ήταν συγκριτικά πιο μετριοπαθείς. Η Γαλλία (6%) ανέκαμψε μετά από ένα αδύναμο 2012 και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Αυστραλία, εμφάνισαν άνοδο 3%. Αντίθετα η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ιταλία κατέγραψαν πτώση στις εξερχόμενες δαπάνες. Στις αναδυόμενες αγορές με σημαντική αύξηση στις εξερχόμενες δαπάνες περιλαμβάνονται η Τουρκία (24%), το Κατάρ (18%), οι Φιλιππίνες (18%), το Κουβέιτ (15%), η Ινδονησία (15%), η Ουκρανία (15%) και η Βραζιλία (14%)».

 

Με απλά λόγια, η μεσαία τάξη αναπτυσσόμενων χωρών, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ουκρανία, αποκτά το εισόδημα που της επιτρέπει να ταξιδέψει εκεί όπου πριν από λίγα χρόνια ταξίδευαν μόνο οι Γερμανοί και οι Ιταλοί. Ετσι λοιπόν καινούργιες αγορές ανοίγουν, όχι μόνο για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Ομως κι αυτή η ευκαιρία κινδυνεύει να χαθεί, επειδή οι τζαμπατζήδες του τουριστικού κλάδου παρακολουθούν αμέριμνοι τους αυτοδιοικητικούς να ετοιμάζουν βαλίτσες για τις... τουριστικές εκθέσεις.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός