Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 18:02

“Καθαρά χέρια” αλά ελληνικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Εδώ και πολύ καιρό προσπαθώ να “ανακαλύψω” τα κριτήρια με τα οποία γίνονται οι συλλήψεις των επώνυμων που εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα και υποθέσεις φοροδιαφυγής, αλλά συνεχώς αισθάνομαι ότι δεν θα μάθω ολόκληρη την αλήθεια πριν ολοκληρωθεί η “αλλαγή φρουράς” στις τάξεις της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ.

 Ας πιάσουμε όμως από την αρχή το κουβάρι της επιχείρησης “καθαρά χέρια” αλά ελληνικά, για να μπορέσουμε να διερευνήσουμε αν τελικώς θα βρεθεί στο τιμόνι της Ελλάδας κάποιος “Μπερλουσκόνι”... ή κάποιος πολύ χειρότερος από τον μεγιστάνα πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας. 

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν για παράδειγμα, γιατί ο Ακης Τσοχατζόπουλος δεν συνελήφθη όταν έγινε γνωστό το πάρτι με τις μίζες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά συνελήφθη τον Απρίλιο του 2012, λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου. Δεν γνώριζαν οι δικαστικές αρχές αυτό που γνώριζαν όλοι από το 2005, όταν και στο τελευταίο καφενείο οι πασόκοι και οι νεοδημοκράτες συμφωνούσαν “πως ο Ακης και ο Γιάννος έχουν ξοφλήσει πολιτικά γιατί τους κρατάνε στο χέρι”; Αν δεν γνώριζαν οι δικαστές αυτό που γνώριζε και ο τελευταίος κομματικός οπαδός, καλό θα είναι να πάρουμε τα διαβατήριά μας και να κινήσουμε για άλλη χώρα, πριν πάρουν χαμπάρι οι έξω ότι  στην Ελλάδα δεν λειτουργεί απολύτως τίποτα, και κλείσουν τα σύνορά τους σε 10 εκατομμύρια εν δυνάμει μετανάστες. Αν πάλι γνώριζαν οι δικαστές και ήθελαν 10 χρόνια για να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες, πολύ φοβάμαι ότι... επίσης θα πρέπει να πάρουμε τα διαβατήριά μας και να κινήσουμε για άλλες χώρες. Βεβαίως υπάρχει και το ενδεχόμενο να έβαλαν την υπόθεση στο ψυγείο και να την έβγαλαν αργότερα είτε γιατί τους είπαν είτε γιατί θεώρησαν πως έτσι θα σωθούν από το λαό που έψαχνε εξιλαστήρια θύματα. Σε κάθε περίπτωση, η σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου επηρέασε καθοριστικά το αποτέλεσμα των εκλογών του 2012, αφού έδωσε το τέλειο άλλοθι σε χιλιάδες οπαδούς τους ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψουν το “διεφθαρμένο κόμμα” και να ψηφίσουν κόμματα διαμαρτυρίας.

Κάπου εδώ οφείλω να διευκρινίσω, κυρίως για τους αναγνώστες του Διαδικτύου που δεν με γνωρίζουν, ότι δεν υπήρξα ποτέ ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ ή θιασώτης της κοσμοθεωρίας του. Αντιθέτως, πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση, πάντα ασκούσα αυστηρότατη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, όπως και στη Νέα Δημοκρατία, γράφοντας και λέγοντας ότι η πολιτική τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Γι' αυτό και η διάλυση του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά συναισθήματα λύπης μού γεννά. Εχοντας λοιπόν από το ΠΑΣΟΚ την πολιτική απόσταση ασφαλείας που απαιτείται, μπορώ να δω αυτό που θα δουν πεντακάθαρα όλοι οι ουδέτεροι παρατηρητές: Η σύλληψη του Ακη Τζοχατζόπουλου ήταν ο καταλύτης που διέλυσε τη χημική ένωση του ΠΑΣΟΚ και οδήγησε σε πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού της μεταπολίτευσης. Αν ήμουν σίγουρος ότι η σύλληψή του έγινε τυχαίως πριν από τις εκλογές του 2012, δεν θα είχα κανένα λόγο να γράψω αυτό το άρθρο. Δυστυχώς όμως, κάθε μέρα που περνά πείθομαι για το ακριβώς αντίθετο. Πείθομαι ότι πίσω από τις συλλήψεις υπάρχει ένα “αόρατο χέρι” που ξηλώνει το ζιβάγκο της μεταπολίτευσης και πλέκει σιγά σιγά με το ίδιο μαλλί το πουλόβερ του 21ου αιώνα. 

Γιατί φτάνω να εκφράσω αυτή την άποψη ενώ είναι γνωστό ότι απεχθάνομαι τις θεωρίες συνωμοσίας; Επειδή μεταξύ άλλων αδυνατώ να πιστέψω ότι ο... Λάκης Γαβαλάς ήταν ο μεγαλύτερος φοροφυγάς της Ελλάδας κι ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ακόμα δεν μπορούν να ελέγξουν τα πρόσωπα της “λίστας Λαγκάρντ”. Αδυνατώ επίσης να πιστέψω ότι η Πολιτεία θέλει αλλά δεν μπορεί να γκρεμίσει την ποδοσφαιρική “παράγκα”. Σε κάθε περίπτωση, θα είχα περάσει πέρα από τα όρια της λογικής αν πίστευα ότι έχουν πληγεί η μεγάλη φοροδιαφυγή, το κράτος της διαφθοράς, το παρακράτος του παρασκηνίου ή το... λαθρεμπόριο των καυσίμων, επειδή συνελήφθησαν καμιά δεκαριά δευτεροκλασάτα ξοφλημένα χαρτιά. Ακόμα κι αν ήθελα να πιστέψω κάτι τέτοιο, δεν μπορώ, γιατί καθημερινώς διαπιστώνω ότι πλάι μας κυριαρχούν ακόμα τα λαμόγια και το παρακράτος. Ετσι κι αλλιώς η Μεσσηνία είναι πολύ μικρή και γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά. Μη βλέποντας λοιπόν καμία αλλαγή στον μικρόκοσμο της εκλογικής περιφέρειας του πρωθυπουργού, μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι έχει... ξημερώσει σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα κι ότι μόνο στη Μεσσηνία κυριαρχεί ακόμα η νύχτα της μεταπολίτευσης. 

Αντιθέτως κάθε μέρα που περνά πιστεύω ολοένα και περισσότερο ότι τα ελληνικά “καθαρά χέρια” κάνουν επιλεκτικές συλλήψεις εμπλεκόμενων σε οικονομικά σκάνδαλα και υποθέσεις φοροδιαφυγής, με στόχο να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων. Βεβαίως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποια κέντρα και με ποιον τρόπο μπορούν να διοχετεύσουν στοιχεία στον Τύπο ή στη Δικαιοσύνη, αλλά μου προκαλεί εντύπωση το ότι όλοι οι συλληφθέντες μιζαδόροι “τα τσέπωσαν” από γερμανικά ή ρώσικα συμφέροντα, ενώ κανένας δεν συνελήφθη επειδή πήρε μίζα από αμερικάνικη εταιρεία. 

Πολύ ψυχροπολεμικά ακούγονται όλα αυτά; Το ίδιο πίστευαν μάλλον και οι Ουκρανοί πριν ανακαλύψουν ότι ο εμφύλιος... τους χτύπησε την πόρτα. Σε κάθε περίπτωση και για να μη γίνουμε... Ουκρανία, καλό θα είναι να είμαστε επιφυλακτικοί με τα “καθαρά χέρια” και να εξετάζουμε πάντα ποιος και γιατί ωφελείται από τις εκάστοτε συλλήψεις και αποκαλύψεις. 

 

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην επόμενη αλλαγή φρουράς τα “καθαρά χέρια” μπορεί να αποκαλυφθούν εξίσου “βρόμικα” με του Ακη και να του κάνουν παρέα από το διπλανό κελί. Αλήθεια, πόσοι πασόκοι θα πίστευαν τη δεκαετία του 1990 ότι ο Ακης θα καταδικαζόταν επειδή θα έπαιρνε μίζες; Σίγουρα πολύ λιγότεροι από όσους δηλώνουν σήμερα στις δημοσκοπήσεις ότι εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη περισσότερο από την Πολιτική - κι ακόμα λιγότεροι από όσους πιστεύουν ότι στα διεφθαρμένα καθεστώτα ισχύει η διάκριση των εξουσιών.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός