Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 12:12

Γιατί δεν βλέπουν ότι υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα Τατούλη;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η προεκλογική περίοδο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όλα δείχνουν ότι θα εξελιχθεί σε λασπομαχία. Οι τροχιοδεικτικές βολές έχουν ξεκινήσει, ενώ πραγματικά γεγονότα και «αποκαλύψεις», υπαρκτών και ανύπαρκτων σκανδάλων, θα είναι στην ημερήσια διάταξη για όλες τις επόμενες ημέρες μέχρι τις εκλογές. Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως αναμενόμενη μιας και συγκρούονται πρόσωπα που ξέρουν να παίζουν στο επίπεδο της ίντριγκας και του παρασκηνίου, στους διαδρόμους της εξουσίας, αλλά έχουν ελάχιστα να καταθέσουν για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Δεν ξέρουμε πώς θα  εξελιχθεί η λασπομαχία που στήνεται αλλά είμαστε βέβαιοι ότι από αυτό το σκηνικό δεν θα βγει κερδισμένη η Πελοπόννησος και οι πολίτες της.

 

 

Η ομάδα Τατούλη δεν έχει να επιδείξει ουσιαστικό έργο. Κυριαρχούν όλα αυτά τα χρόνια τα μεγάλα λόγια και οι παρασκηνιακές διευθετήσεις. Όποιος αντιστέκεται ή δεν ευθυγραμμίζεται με τις «εντολές» του σκληρού πυρήνα δέχεται τα πυρά από ένα περίεργο επικοινωνιακό σύστημα που έχει στηθεί. Ο Τατούλης είναι ένας πολιτικός παλαιάς κοπής, που ξέρει να κάνει εκλογές με προσωπικές επιθέσεις. Είναι βέβαιο ότι θα επιτεθεί  σκληρά στους αντιπάλους του με χτυπήματα πάνω και κάτω από τη ζώνη.  Η προσπάθεια απαξίωσης του αντιπάλου ξεκινά από αναφορές σε «αλεξιπτωτιστές», που …«ήρθαν για να πάρουν», επεκτείνονται στο …«συνδικαλιστικό παρελθόν …αργόμισθων» και θα δούμε πού θα φτάσει η επιχείρηση συκοφάντησης και μηδενισμού σε προσωπικό επίπεδο των αντιπάλων.

 

Οι βασικοί – μέχρις ώρας – αντίπαλοι του Τατούλη έχουν επιλέξει να τον ακολουθήσουν στον συγκεκριμένο χορό. Οι επιθέσεις με αναφορές σε αδιαφανείς διαδικασίες και κυρίως στην ύπαρξη οικογενειακών επιχειρήσεων στον κατασκευαστικό κλάδο είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Σε μια περίοδο που όσο ποτέ άλλοτε η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι έντιμη αλλά θα πρέπει και να φαίνεται, οι αντίπαλοι του Τατούλη έχουν βρει την Αχίλλειο πτέρνα του. Το νόμιμο και το ηθικό έρχεται στο προσκήνιο της πολιτικής συζήτησης, στην προεκλογική μάχη της περιφέρειας Πελοποννήσου, με κραυγαλέο τρόπο. Τα πάντα μπορεί να είναι νόμιμα και να μην υπάρχει καμία ύποπτη συναλλαγή. Ποιος όμως το πιστεύει αυτό; Ελάχιστοι έως κανένας. Η εμπειρία από άλλες παρόμοιες υποθέσεις δεν επιτρέπει εφησυχασμούς και εκπτώσεις, ενώ η κοινωνία δεν ανέχεται καμιά σκιά και δεν αρκείται μόνο στο νόμιμο αλλά επιζητά, και ορθά, το ηθικό.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι ο Τατούλης οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις  που θα αποδεικνύουν τόσο το νόμιμο όσο και το ηθικό. Οι γενικόλογες αναφορές και οι μεγαλοστομίες, στις οποίες μέχρι τώρα αρέσκεται, δεν αρκούν, αντίθετα, δημιουργούν την υποψία ότι όντως κάτι υπάρχει. Το επικοινωνιακό σύστημα που τον στηρίζει μπορεί εύκολα να αποδομεί τους υπόλοιπους αντιπάλους αλλά αδυνατεί να στηρίξει την συγκεκριμένη υπόθεση. Δημιουργείται, δηλαδή,  ένα σκηνικό που αν παγιωθεί σε επίπεδο κοινωνίας θα οδηγήσει σε εκλογική συντριβή τον νυν περιφερειάρχη. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δημιουργούν ήδη ένα μέτωπο «ηθικής» το οποίο είναι προφανές ότι θα υπερισχύσει στις εκλογές, μιας και στο δεύτερο γύρο ο Τατούλης θα έχει τους πάντες απέναντι του και χωρίς καμία δεξαμενή άντλησης ψήφων.

 

Το ερώτημα είναι αν  τη συγκεκριμένη εξέλιξη τη βλέπουν όσοι σκέφτονται να σταθούν στο πλευρό του περιφερειάρχη ως κόμματα αλλά και ως υποψήφιοι.  Αλήθεια, κόμματα και υποψήφιοι είναι διατεθειμένοι να απολογούνται για το ποιος και τι κάνει στις επιχειρήσεις Τατούλη; Δεν αντιλαμβάνονται ότι και  θα εκτεθούν και θα χάσουν τις εκλογές; Το παλιό και φθαρμένο μπορεί να είναι αναγνωρίσιμο αλλά είναι πεπερασμένο και ξεπερασμένο. Τα κόμματα σε αυτές τις εκλογές κινδυνεύουν να γελοιοποιηθούν στηρίζοντας πολιτικά ζόμπι του χειρότερου κομματικού παρελθόντος. Η δημιουργία, έστω και την τελευταία ώρα, μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής κίνησης, με μη αναγνωρίσιμα πρόσωπα αλλά με πολυκομματική στήριξη μπορεί να σώσει την παρτίδα για την Πελοπόννησο.

 

 

 

 

 

panagopg@gmail.com