Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 14:15

Καθαρές απαντήσεις για τα έργα στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η απάντηση την θεματικής αντιπερηφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου  επιβεβαίωσε και με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι εταιρείες του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του Πέτρου Τατούλη αναλαμβάνουν και εκτελούν έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δεν ξέρουμε αν αυτά που αναφέρονται στην απάντηση είναι τα μόνα έργα που έχουν αναλάβει άμεσα ή έμμεσα οι εταιρείες της οικογένειας ή υπάρχουν και άλλα όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, αλλά και μόνο αυτά να είναι σίγουρα δεν είναι λίγα.

 

 

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι εταιρίες της οικογένειας του περιφερειάρχη δεν απαγορεύεται από το νόμο να εκτελούν έργα.  Η  ανάληψη των έργων από τις  συγκεκριμένες εταιρίες και ειδικότερα αυτά που έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι δεν έγιναν νόμιμα.   Η διαδικασία είναι τουλάχιστον νομότυπη. Το νόμιμο όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και ηθικό; Εδώ η κουβέντα μπορεί να ανοίξει και για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα χρειάζονται μια σειρά από δεδομένα.

 

Είναι απολύτως απαραίτητο να δούμε, για παράδειγμα, πόσα έργα και ποιού  ύψους έπαιρναν οι συγκεκριμένες εταιρίες στο παρελθόν από τους αντίστοιχους φορείς στην περιφέρεια Πελοποννήσου και πόσα τώρα. Άλλαξε το ισοζύγιο; Αν ναι  πως συνέβη αυτό; Να δούμε τι ποσοστό έργων αναλάμβαναν στο παρελθόν και τι τώρα. Ο κύκλος εργασιών που παρουσιάστηκε στην απάντηση της Νικολάκου δεν έχει καμία αξία και σημασία. Δεν απαντά στο που έγιναν αυτά τα έργα και επιτεύχθηκε ο συγκεκριμένο κύκλος εργασιών και βέβαια το σημαντικότερο  άλλα έργα μεγέθους και ύψους γίνονταν παλιά και αλλά τα χρόνια της κρίσης. Η συμμετοχή επί του ποσοστού και με πλήρεις πίνακες θα διαφώτιζε πολλές παραμέτρους και θα έκλεινε αποτελεσματικά κάθε συζήτηση.

 

Αν οι συγκεκριμένες εταιρίες αποδειχτεί με αδιαμφισβητήτου τρόπο και στοιχεία ότι όταν δεν ήταν περιφερειάρχης ο Τατούλης έπαιρναν 20% των έργων στην Πελοπόννησο και τώρα παίρνουν 5% προφανώς και είναι άδικη η κριτική και δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αν όμως το 20% έχει γίνει 50 και 60 % κάτι δεν πάει καλά. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που δίνει τη δυνατότητα να δίνουν οι συγκεκριμένες εταιρίες καλύτερες προσφορές και να παίρνουν τα έργα. Ο  καθένας μπορεί να υποθέσει οτιδήποτε, από τ ότι έχει πιο έγκυρη πληροφόρηση μέχρι την εξασφάλιση ελαστικότητας κατά την εκτέλεση του έργου. Με υποθέσεις όμως δεν μπορούμε να ζούμε γιαυτό χρειάζονται απαντήσεις τεκμηριωμένα και συνολικά. Δεν είναι δύσκολο να δημοσιοποιηθεί το σύνολο των έργων μικρών και μεγάλων που χρηματοδοτεί άμεσα και έμμεσα η περιφέρεια τα τελευταία 10 χρόνια  με μια στήλη των αναδόχων και των υπεργολάβων τους. Αυτά είναι  απλά και επιβεβλημένα πλέον πράγματα από τα οποία μπορούμε όλοι μας να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

 

Η ομάδα του Πέτρου Τατούλη πρέπει να δώσει συγκεκριμένες και αναλυτικές απαντήσεις. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να συνεχίζεται η πρακτική των μισόλογων και της τεχνητής όξυνσης. Αν η προεκλογική περίοδο συνεχιστεί με την αλληλοεκτόξευση χαρακτηρισμών και υπονοούμενων κάθε τύπου είναι βέβαιο ότι η ολοκλήρωση της θα γίνει στα δικαστήρια και αυτό δεν θα τιμά κανέναν.  Η διαφάνεια είναι απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας και στις αιτιάσεις του οποιοιδήποτε πρέπει να δίνονται συγκεκριμένες ολοκληρωμένες και καθαρές απαντήσεις. Οι σοφιστείες, οι στρεψοδικίες και οι αερολογίες ανήκουν στο παρελθόν. Οι πολίτες πληρώνουν ακριβά το λογαριασμό της αδιαφάνειας και της σπατάλησης πόρων και έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα ζητήματα. Δεν ξέρουμε αν το έχουν καταλάβει και πόσοι αλλά χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις για το ζήτημα των έργων στην περιφέρεια και της συμμετοχής των συγκεκριμένων εταιρειών σε αυτά ο συνδυασμός του απερχόμενου περιφερειάρχη δεν θα έχει καμία τύχη στις εκλογές. Καθαρές κουβέντες και απαντήσεις λοιπόν όσο ακόμα είναι καιρός.

 

 

 

 

 

 

 

panagopg@gmail.com