Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014 14:02

Η απάντηση στην κάλπη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Η απάντηση στην κάλπη

Αρκούν δυόμιση αναπλάσεις, λίγα λουλούδια στο κέντρο της πόλης και περισσότερο φως σε κάποιους δρόμους, για να εκλεγεί ο Παναγιώτης Νίκας τρίτη φορά δήμαρχος Καλαμάτας; Στο ερώτημα αυτό καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές του Μαΐου. 

Σύμφωνα πάντως με όλες τις ενδείξεις, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό έχει ήδη αποφασίσει πως ο κ. Νίκας είναι καταλληλότερος από τους αντιπάλους του, επειδή έχει κάνει έργα στην Καλαμάτα. 

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι ο κ. Νίκας έχει βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του κέντρου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Ο πεζόδρομος της Αριστομένους, αν και μισός, είναι όμορφος. Η αναπλασμένη κεντρική πλατεία παραμένει όμορφη αν και θα μπορούσε να είναι πολύ ομορφότερη. Η μισή ανάπλαση της Φαρών είναι καλύτερη από το προηγούμενο άθλιο πεζοδρόμιο. Η τρίτη ανάπλαση στο Ιστορικό Κέντρο είναι πράγματι ωραιότερη από τις δύο πρώτες. Τα λουλούδια και τα δέντρα σπάνε τη μονοτονία του γκρίζου σε κάποιους δρόμους της Καλαμάτας. Τέλος, σε ορισμένους δρόμους της πόλης αυξήθηκε ο φωτισμός, κι αυτό καταγράφεται στα θετικά της δημοτικής αρχής. 

Από εκεί και πέρα όμως αρχίζει το… αφρικανικό χάος, αφού η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να επιβληθεί στις συντεχνίες που κρατούν αιχμάλωτη την ανάπτυξη της πόλης. Καταρχάς ο κ. Νίκας ευθύνεται για την καθαρά τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στην Παραλία της Καλαμάτας. Η Παραλία έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη της, για να μη συγκρουστεί ο δήμαρχος με τα κοντόφθαλμα συμφέροντα που δεν θέλουν πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου, και με τους επαγγελματίες που πιστεύουν ότι θα κάνουν αρπαχτές απλώνοντας ομπρέλες ως την... Κρήτη. 

Δεν θα αναφερθώ στο αισθητικό αποτέλεσμα, γιατί θα ήταν ανόητο εκ μέρους μου να πιστεύω ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος αποφασίζει με αισθητικά κριτήρια για την εκλογή δημάρχου. Θα επισημάνω πάντως ότι πέρυσι πολλά μαγαζιά έκλεισαν στην Παραλία ενώ η Καλαμάτα βούλιαζε από επισκέπτες. Και να είστε σίγουροι ότι δεν φταίει μόνο η κρίση για τα λουκέτα. Σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτο το να είναι γεμάτα τα μαγαζιά στην Ιατρόπουλου και άδεια δίπλα στη θάλασσα. 

Ο Π. Νίκας φυσικά δεν ξέχασε μόνο την Παραλία της Καλαμάτας: Ξέχασε επίσης τη Βέργα, τη Μικρή Μαντίνεια, τη Θουρία, το Πήδημα, την Αρτεμισία, την Αλαγονία και τις άλλες περιοχές του δήμου. Για παράδειγμα οι πολεοδομικές μελέτες της Βέργας, της Μαντίνειας και του Ασπροχώματος εξακολουθούν να παραμένουν στα χαρτιά, και δεν έχει εκδοθεί ούτε μία οικοδομική άδεια μετά από 7 χρόνια θητείας του κ. Νίκα. 

Στα χαρτιά παραμένει όμως και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας, γιατί η δημοτική αρχή πρωτοτύπησε και προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας για να... ακυρώσει τη πολεοδομική μελέτη που η ίδια είχε ψηφίσει. Σε οποιονδήποτε ευρωπαϊκό δήμο, μια αντίστοιχη προσφυγή θα αρκούσε για να σηματοδοτήσει το τέλος της δημοτικής αρχής. Στην Ελλάδα όμως πολλοί θεωρούν επιτυχημένη μια δημοτική αρχή που προσφεύγει εναντίον των δικών της αποφάσεών της στο ανώτατο δικαστήριο! Ακόμα περισσότεροι μάλιστα θεωρούν επιτυχημένη οποιαδήποτε δημοτική αρχή υπηρετήσει με πάθος τα κοντόφθαλμα συμφέροντα, κατορθώνοντας ταυτόχρονα να κάνει... δυόμιση αναπλάσεις και να φωτίσει λίγους δρόμους. 

 

 

Τελικά αρκούν αυτές οι δυόμιση αναπλάσεις μαζί με λίγα λουλούδια στο κέντρο και περισσότερο φως στους δρόμους, για να εκλεγεί ο Παναγιώτης Νίκας τρίτη φορά δήμαρχος Καλαμάτας; Η απάντηση, στην κάλπη.

lathanais@yahoo.gr

Θανάσης Λάγος