Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 14:08

Η πρόσκρουση με την πραγματικότητα θα είναι επώδυνη για όλους μας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Μια απλή βόλτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκεί για να διαπιστώσεις ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας γνωρίζουν τα πάντα για τις παγκόσμιες και τοπικές συνωμοσίες! Γνωρίζουν ποιος έριξε το αεροπλάνο στην Ουκρανία, αλλά και γιατί δεν έπαιξε μπάλα ο Μέσι στον τελικό με τους Γερμανούς. Αν παρακολουθήσεις τα τοπικά μέσα ενημέρωσης θα πληροφορηθείς επίσης ότι οι δήμαρχοι όχι απλά έχουν άποψη για όλα, αλλά, επιπρόσθετα, εκδίδουν και ψηφίσματα για το πώς πρέπει να καταστραφούν τα χημικά της Σύριας, για το πώς θα αξιολογηθούν οι υπάλληλοι στο Δημόσιο, μέχρι και για το πώς θα πρέπει να γραφεί η ελληνική ιστορία!

 

Το να έχεις άποψη για τις ποδοσφαιρικές ικανότητες του Μέσι αλλά και για το πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες σε διεθνές επίπεδο δεν είναι βέβαια κακό. Αρκεί, βέβαια, να μην εμπλέκεις την πραγματικότητα με τη φαντασία, την αλήθεια με τον μύθο, και να οδηγείσαι, έτσι, στον απόλυτο κόσμο των ψευδαισθήσεων και του ανορθολογισμού, μέσα από την υπερκατανάλωση θεωριών συνωμοσίας. Οι δήμαρχοι δεν είναι κακό να ασχολούνται και με ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, αρκεί όμως να έχουν λύσει πρώτα τα βασικά προβλήματα της περιοχής τους.

Τι να το κάνουμε, για παράδειγμα, το ψήφισμα του Δήμου Πύλου -Νέστορος για τα χημικά της Συρίας όταν δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα με το σκουπιδότοπο στον Αγιο Νικόλαο; Καλή η επίδειξη ευαισθησίας αλλά το πιθανότερο είναι η μεγαλύτερη ρύπανση στην συγκεκριμένη περιοχή να συντελεσθεί από την καύση των σκουπιδιών και από τη μόλυνση που καθημερινά προκαλείται με την ανεξέλεγκτη ουσιαστικά διαχείρισή τους. Το ψήφισμα για τα χημικά της Συρίας είναι το εύκολο και ανέξοδο άλλοθι ευαισθησίας, που, επιπρόσθετα, παράγει μηδενικά ουσιαστικά αποτελέσματα. Η καθημερινή μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων από τους δήμους και σωστή χρήση φυτοφαρμάκων και λοιπών χημικών από αγρότες και επαγγελματίες. 

Οι γιορτές και οι δεκάρικοι για την τοπική ιστορία της κάθε περιοχής είναι ένας τομέας στον οποίο επίσης διακρίνονται πολλοί δημοτικοί άρχοντες. Σε περιοχές δε όπως η Μάνη περισσεύει η υπερηφάνεια και ο κομπασμός για την ιστορία και την αξία του τόπου. Καλά κάνουν και μπράβο τους, σε αυτούς και τους προγόνους τους. Επειδή όμως οι πρόγονοι έγραψαν την ιστορία που έγραψαν και αποτελούν παρελθόν, μήπως πρέπει να ξεκαβαλικεύουν οι απόγονοι από το καλάμι της ιστορίας, προκειμένου να ασχοληθούν με κάπως πιο "πεζά" ζητήματα του παρόντος, όπως η υδροδότηση των κατοίκων που ζουν σήμερα στην περιοχή; Καλή η ιστορία, αλλά δεν ξεδιψά τους διψασμένους απογόνους. 

Η ενασχόληση με τα πραγματικά προβλήματα είναι εδώ και χρόνια το ζητούμενο. Τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και γενικότερα, ασχολούμαστε με ό,τι μπορεί ο καθένας να φανταστεί ή να προτάξει και όχι με αυτά που πραγματικά επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας. Στην οικονομία δεν κοιτάζουμε να δούμε τι θα κάνουμε στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις αλλά ασχολούμαστε με το τι θα έπρεπε να κάνουν οι άλλοι, για να μην κάνουμε εμείς τίποτα! Με λογικές επαναστατικής γυμναστικής προσεγγίζουμε διεθνή προβλήματα και αδιαφορούμε για την επίλυση καθημερινών δικών μας. Ενδιαφερόμαστε για την τουριστική ανάπτυξη και την ανάδειξη του μεγαλείου της περιοχής μας και δεν είμαστε ικανοί να μεταφέρουμε μερικά κυβικά νερό γιατί χάλασε η αντλία! Οι θεωρίες συνωμοσίας και η διαρκής επίκληση του ένδοξου παρελθόντος γοητεύουν όσους δεν θέλουν να δουν κατάματα την αλήθεια του παρόντος. Το μόνο που τελικά επιτυγχάνουν είναι να φέρουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον πραγματικό εφιάλτη της ολοκληρωτικής καταστροφής. Η πρόσκρουση με την πραγματικότητα θα είναι σφοδρή και, δυστυχώς, επώδυνη για όλους μας.

 

panagopg@gmail.com