Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014 16:58

Το θαύμα της Μεγαλόχαρης στους μεσσηνιακούς δρόμους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το θαύμα της Μεγαλόχαρης στους μεσσηνιακούς δρόμους

Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου χρειάστηκε να μετακινηθώ πολλές φορές εντός του Νομού Μεσσηνίας, αν και το αποφεύγω στις γιορτές όπως ο διάβολος το λιβάνι. Με θλίψη μου λοιπόν διαπίστωσα όχι μόνο το γνωστό, ότι η κατάσταση στους δρόμους παραμένει τριτοκοσμική, αλλά ότι... χειροτερεύει κιόλας. 

Καταγράφοντας τα προβλήματα καλό είναι να ξεκινήσουμε από την έλλειψη διαγράμμισης. Ειλικρινά, δεν ξέρω πόσο κοστίζει η μπογιά και η διαδικασία, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι τόσο ακριβή. Για ποιο λόγο λοιπόν οι άρχοντες δεν στέλνουν ένα μηχάνημα να κάνει διαγραμμίσεις; Επειδή είναι τόσο ανίκανοι ή επειδή ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για την επανεκλογή τους; Η απάντηση δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι οδηγοί ειδικά τις νύχτες δε βλέπουν πού αρχίζει και πού τελειώνει το οδόστρωμα, επειδή οι τοπικοί άρχοντες δεν μπορούν να χαράξουν ούτε δυο γραμμές. Κατά τα άλλα ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είναι... πρωτοπόρος και κατά την άποψή του έχει κάνει... Ευρώπη την Πελοπόννησο. 

Δεν είναι όμως μόνο οι γραμμές που χωρίζουν τους μεσσηνιακούς δρόμους από τους ευρωπαϊκούς. Είναι και τα βάτα που καταλαμβάνουν μέρος του οδοστρώματος, γιατί οι άρχοντες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τα κόψουν. Τι άλλο μας χωρίζει από την Ευρώπη; Τα σκουπίδια που ρίχνουν στα... βάτα οι οδηγοί, γιατί ποτέ κανένας δεν επέβαλε πρόστιμο σ' όσους πετάνε τα άχρηστά τους απ' το παράθυρο του αυτοκινήτου. 

Ετσι λοιπόν ο... κλασικός μεσσηνιακός δρόμος δεν έχει διαγράμμιση, αλλά έχει στις άκρες του οδοστρώματος βάτα, καλάμια και μπόλικα σκουπίδια. 

Αν όμως νομίζετε ότι τα προβλήματα τελειώνουν εδώ, απλώς δεν έχει τύχει να βρεθείτε πίσω από φορτηγό ή από τρακτέρ ανήμερα της Παναγίας. Οταν βρεθείς, ακόμα κι αν είσαι άπιστος, τάζεις κερί στη Μεγαλόχαρη για να σε γλιτώσει από το μαρτύριο. Αν εισακουστούν οι προσευχές σου το τρακτέρ θα στρίψει σύντομα. Αν δεν εισακουστούν, συνεχίζεις για μερικά χιλιόμετρα πίσω από το τρακτέρ και... μπροστά από καμιά πενηνταριά αυτοκίνητα τα οποία έχουν σχηματίσει πομπή, προς τιμήν των πολιτικών και των αρχόντων που κατά την άποψή τους έχουν κάνει την Πελοπόννησο... Ευρώπη. 

Τα ωραιότερα όμως αρχίζουν όταν αναζητήσεις χώρο στάθμευσης κοντά στην παραλία όπου έχουν πάει για μπάνιο οι επισκέπτες φίλοι σου από την Αθήνα. Αυτοί, επειδή είναι προπονημένοι ψάχνοντας για πάρκινγκ στην Κυψέλη κι επειδή πήγαν πρώτοι, κατόρθωσαν να παρκάρουν το τετρακίνητο πάνω στο... σκίνο. Εσύ τώρα, που δεν διαθέτεις τετρακίνητο, κάνεις 2.326 ελιγμούς για να κατορθώσεις τελικώς να παρκάρεις περίπου 2,7 χιλιόμετρα μακριά από την παραλία. Με το βλέμμα του looser, δεν τολμάς καν να πεις κάτι για έλλειψη χώρων στάθμευσης στους τουριστικούς προορισμούς - γιατί ως γνωστόν οι τοπικοί άρχοντες είναι πρωτοπόροι και έχουν κάνει... Ευρώπη τη Μεσσηνία.

Κλείνοντας, θα ήταν ασυγχώρητη παράλειψη μου να μην αναφέρω τη διακριτική... απουσία της Τροχαίας από τους μεσσηνιακούς δρόμους. 

Αυτό το τριήμερο έκανα πολλά χιλιόμετρα αλλά δεν είδα ούτε έναν τροχονόμο. Αντιθέτως, για ακόμα μια φορά είδα αμέτρητους οδηγούς να περνούν με κόκκινο, να κάνουν προσπεράσεις του θανάτου και να τρέχουν σαν ραλίστες σε στενούς, πηγμένους δρόμους χωρίς διαγράμμιση. 

 

Ευτυχώς, δεν είχαμε κανένα δυστύχημα. Η... Μεγαλόχαρη το έκανε πάλι το θαύμα της.

Φωτογραφία αρχείου 

lathanasis@ yahoo.gr

Θανάσης Λαγός