Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014 14:17

Το έργο που μένει χρέος του Σαμαρά στην περιοχή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το έργο που μένει χρέος του Σαμαρά στην περιοχή

Κάθε χρόνο αυτές τις μέρες του Αυγούστου, που οι επισκέπτες κατακλύζουν τη Μεσσηνία, αναδεικνύεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού. Η ανεπάρκεια των δρόμων στο να εξυπηρετήσουν την αυξημένη κίνηση και κυρίως η επικινδυνότητά τους αναδεικνύονται στο μέγιστο βαθμό. Το μέγεθος του προβλήματος σε συνδυασμό με την, κάθε χρόνο, όλο και μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην περιοχή  δεν επιτρέπουν σε κανέναν την αδιαφορία ή τη μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον.

 

 

Η βελτίωση των οδικών μετακινήσεων έχει δύο σκέλη: την κατασκευή νέων δρόμων και τη βελτίωση – συντήρηση των υπαρχόντων. Και αν η κατασκευή των νέων δρόμων απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και προγραμματισμό, η συντήρηση και η βελτίωση των υπαρχόντων απαιτεί απλώς στοιχειώδες ενδιαφέρον. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να μην υπάρχουν διαγραμμίσεις σε βασικούς δρόμους του νομού. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν, κόβονται τα βάτα και τα χορτάρια από τις άκρες των δρόμων, αλλά και στον τομέα αυτό μπορεί να γίνουν ακόμα πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να βελτιωθεί η ορατότητα σε δύσκολα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Είναι, τέλος, ακραία ανευθυνότητα να κινδυνεύουν ζωές γιατί έχει ξεβάψει ένα stop και δεν έχει αντικατασταθεί  ή έχει μείνει μισό ένα σπασμένο στηθαίο. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν έχουν υψηλό οικονομικό κόστος, απλώς απαιτούν μια καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και του έμψυχου δυναμικού στις υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων. Οι τοπικοί παράγοντες αν έθεταν ως βασική τους προτεραιότητα τη βελτίωση των οδικών αξόνων θα είχαμε σίγουρα πολύ καλύτερη εικόνα στο υπάρχον, παλιό και ξεπερασμένο δίκτυο.

 

Ένα από τα βασικά προβλήματα του παλιού οδικού δικτύου είναι ότι έχουμε πολλούς κατσικόδρομους που ενώνουν από διαφορετική κατεύθυνση το ίδιο σημείο αλλά δεν έχουμε ένα βασικό οδικό άξονα ο οποίος θα εξυπηρετεί την βασική διασύνδεση της κάθε περιοχής. Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε γιατί κάθε παράγοντας ήθελε να αφήσει τη «σφραγίδα του» στην κάθε περιοχή και έφτιαχνε έναν ακόμα δρόμο που συνέδεε το ένα χωριό με το άλλο απευθείας, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα ένα τεράστιο δίκτυο με ασφάλτινους δρόμους που κατά βάση συνδέουν το πουθενά με το τίποτα. Η κατάσταση αυτή μπορεί και πρέπει να αλλάξει με τον ουσιαστικό επανασχεδιασμό του οδικού δικτύου του νομού, με βάση την κατασκευή, τα επόμενα χρόνια, δυο βασικών αξόνων, το Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη και το Τσακώνα – Καλό Νερό. Οι δύο αυτοί άξονες σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του τμήματος Ριζόμυλος – Κορώνη και Ρωμανού – Γαργαλιάνοι κλείνουν το βασικό κορμό των οδικών αξόνων του νομού και μένει για την επόμενη περίοδο ο δρόμος για τη Μάνη.

 

Τους επόμενους μήνες θα κριθούν πολλά σε σχέση τόσο με το δρόμο Τσακώνα – Καλό Νερό και τη δημοπράτησή του ως δημοσίου έργου στα πλαίσια της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού, όσο και του δρόμου Καλαμάτας- Πύλου – Μεθώνης, η ένταξη του οποίου σε χρηματοδοτικό πλαίσιο είναι ακόμα ζητούμενο. Η δημοπράτηση και η κατασκευή, όπως και άλλη φορά έχουμε επισημάνει, ειδικά του δρόμου Καλαμάτας – Πύλου – Μεθώνης μπορεί να επιτευχτεί μόνο μέσα από την προσωπική συμβολή του Πρωθυπουργού. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλο, με σημαντικά ποσά, τόσο για την κατασκευή, όσο και για τις απαλλοτριώσεις, το οποίο δεν πρόκειται να γίνει αν δεν υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση και πίεση. Η περιοχή έχει ιστορικά μια ευκαιρία και ο Αντώνης Σαμαράς τη δύναμη να μας αφήσει μια ισχυρή κληρονομία. Στο χέρι του είναι να το πράξει και να είναι σίγουρος ότι αυτό θα εκτιμηθεί απ όλους. Ακόμα και από αυτούς που στέκονται αρνητικά απέναντι του. Το έργο μιλά και δίνει απαντήσεις σε λαϊκισμούς και εύκολους αφορισμούς, γιατί αυτό μένει στην ιστορία, όταν όλα τα άλλα έχουν φύγει.

 

 

 

 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014 16:40