Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014 16:51

Είναι πολλά τα 5 χρόνια άρχοντα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Είναι πολλά τα 5 χρόνια άρχοντα

Την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η θητεία των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχόντων η οποία για πρώτη φορά θα είναι πενταετής. Μέχρι τώρα οι τοπικοί άρχοντες είχαν τετραετή θητεία και τα τρία πρώτα χρόνια εργάζονταν με σκοπό να παρουσιάσουν έργο στην προεκλογική περίοδο του… τέταρτου έτους. 

Γι' αυτό συνήθως έκαναν αυξήσεις δημοτικών τελών το πρώτο έτος και ασφαλτοστρώσεις το τελευταίο. Λογικά οι πολίτες θα έπρεπε να τους έχουν πάρει χαμπάρι και να τους στείλουν σπίτι τους πριν πολλά χρόνια. Φαίνεται όμως ότι ο πιο “έξυπνος λαός του κόσμου” λατρεύει τις ασφαλτοστρώσεις της τελευταίας στιγμής και εκλέγει τους άρχοντες που στρώνουν με πίσσα το δρόμο προς την κάλπη. Ετσι τους δίνει την ευκαιρία να προετοιμάσουν μια ακόμα προεκλογική ασφαλτόστρωση ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια νέα θητεία. Σε κάθε περίπτωση οι άρχοντες ανακοινώνοντας ότι θα διεκδικήσουν για ακόμα μια φορά το θώκο, επιχειρηματολογούσαν λέγοντας ότι δεν τους φτάνει μια τετραετία για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Προφανώς για δύο αναπλάσεις και τρεις ασφαλτοστρώσεις χρειάζονται τουλάχιστον… οκτώ χρόνια. Προσωπικά εκτιμώ ότι μπορούσαν να ολοκληρώσουν το έργο τους σε ένα εξάμηνο και να πάνε σπίτι τους, αλλά ο πιο “έξυπνος λαός του κόσμου” δεν συμφωνεί με την άποψή μου. Και ως γνωστόν στη Δημοκρατία ο πάνσοφος λαός έχει πάντα δίκιο. Βεβαίως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αλλά με τις εξαιρέσεις ασχολούνται οι… ιστορικοί. Οι δημοσιογράφοι ασχολούμαστε συνήθως με τον κανόνα των χαμένων ευκαιριών κάνοντας κάθε χρόνο το ίδιο ρεπορτάζ για τις ανύπαρκτες υποδομές. 

Κάπως έτσι λοιπόν κύλησαν πολλές τετραετίες με συνέπεια το χάσμα που χωρίζει την Ευρώπη από την ελληνική περιφέρεια να διευρύνεται συνεχώς. Κάπως έτσι έμειναν στην αυτοδιοίκηση μόνο όσοι χειροκροτούν στις κομματικές συνεστιάσεις με στόχο να πάρουν το χρίσμα για να κάνουν ασφαλτοστρώσεις της τελευταίας στιγμής. Κάπως έτσι εκλέχτηκαν και οι νέοι άρχοντες που πρέπει να περιμένουν τέσσερα ολόκληρα έτη για να ρίξουν άσφαλτο τον πέμπτο χρόνο. Είμαι όμως απόλυτα σίγουρος ότι στο τέλος της πενταετίας δεν θα έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν το έργο τους και γι' αυτό θα μας ζητήσουν να τους δώσουμε μια ακόμα ευκαιρία. Ειλικρινά δεν ξέρω αν ο πιο “έξυπνος λαός του κόσμου” έχει αποφασίσει να διανύσει και τον 21ο αιώνα δίνοντας ευκαιρίες σε όσους δεν μπορούν να ολοκληρώσουν σε μια πενταετία τρεις αναπλάσεις και πέντε ασφαλτοστρώσεις. Ούτε επίσης γνωρίζω πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής των κόμβων που παίρνουν παράταση πριν… ξεκινήσουν. Το μόνο που ξέρω άρχοντά μου είναι ότι είναι πολλά τα πέντε χρόνια για τρεις αναπλάσεις και πέντε ασφαλτοστρώσεις. Ετσι και αλλιώς η ίδια άσφαλτος δεν αντέχει μέχρι το 2019. 

Θανάσης Λαγός

lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014 16:54